Ексклюзиви
вівторок, 14 грудня 2010 07:45

Роман Жадана визнали найкращим

  Роман  Сергія  Жадана ”Ворошиловград” вийшов  у харківському видавництві ”Фоліо” 5-тисячним накладом
Роман Сергія Жадана ”Ворошиловград” вийшов у харківському видавництві ”Фоліо” 5-тисячним накладом

10 грудня у "Києво-Могилянській академії" відбулася Шоста церемонія нагородження лауреатів літературної премії "Книжка року Бі-Бі-Сі". Переміг роман харків'янина 36-річного Сергія Жадана "Ворошиловград". Уперше письменник отримав премію 2006-го за книжку "Капітал".

— Це роман про молоду людину, яку обставини виштовхують з узвичаєного щодення. Треба повертатися до рідного міста, бо раптом зник брат, а на його бізнес претендують невідомі, — розповідає професор 52-річна Віра Агеєва, член журі.

Книжку надрукувало харківське видавництво "Фоліо". Наклад — 5 тис. примірників.

— "Ворошиловград" з'явився в рік місцевих виборів і протестів проти Податкового кодексу. Це зіграло свою роль. Жадан каже, що його книжка присвячена українському рейдерству, — говорить 34-річна Світлана Пиркало, адміністратор премії.

Премію 1 тис. фунтів автору передадуть, коли він повернеться з Вашингтона. Зараз там читає лекції. Жадан спостерігав за церемонією за допомогою відеозв'язку по скайпу зі свого готельного номера:

— У мене зараз восьма ранку. Я хвилююся, що недобре виглядаю.

Говорить кілька хвилин, але через поганий зв'язок нічого не чути.

За перемогу змагалися видання "Груші в тісті" львів'янина Юрія Винничука, "Дрозофіла над томом Канта" Анатолія Дністрового із Києва, "Музей покинутих секретів" киянки Оксани Забужко та "Століття Якова" Володимира Лиса з Луцька.

— Мої знайомі дзвонили, казали, що Жадан "порвав" їх своїм романом. Літературним критикам цей твір не подобається, бо його написав Жадан. Критики у нас переважно жінки, обділені художніми смаками і чоловічою увагою, — каже столичний письменник Андрій Кокотюха, 40 років. — Дівочкове читання всім набридло, мужчини починають повертати поволі свої позиції. Жадан зачитував мені сексуальні сцени з "Музею покинутих секретів" Забужко. Я попросив його зробити мені витримки. Їх в інтернеті найбільше коментують.

На церемонію приїхав Володимир Лис. Оксана Забужко спізнилася на 20 хв. Як пояснили організатори, через затори на дорогах. Одразу після церемонії пішла. Володимир Лис залишився на фуршет, пив коньяк. Розповів, що пише зранку і по вихідних. Решту часу працює в місцевій газеті.

— Читаючи Лиса, не міг позбутися згадки про романи, які колись мене вразили — "Сто років самотності" й "Осінь патріарха" Маркеса, — говорить 53-річний Андрій Куликов, член журі, телеведучий. — Тільки Лису немає потреби вдаватися до засобів "химерної літератури". Українська історія сама по собі химерна, як і сьогодення.

Зараз ви читаєте новину «Роман Жадана визнали найкращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути