Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2017 00:35

Роман про отамана Сірка переміг у конкурсі "Коронація слова"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Письменниця Тетяна Череп-Пероганич з ­чо­ловіком Юрієм святкує отриману спецвідзнаку від бренду ”Малятко” за твір ”Коли приходить любов, або Щастя після нещастя”
Письменниця Тетяна Череп-Пероганич з ­чо­ловіком Юрієм святкує отриману спецвідзнаку від бренду ”Малятко” за твір ”Коли приходить любов, або Щастя після нещастя”

— Боже, як соромно. Володимир Лис, Марія Матіос, Лариса Денисенко — нікого не знаю. Хоч працювала вчителем початкових класів. Мене знайомий сюди запросив. Тільки увійти не можу. З документів — лише картка з лікарні, — каже Оксана Скобачевська, 25 років. Стоїть у рожевій кофтині біля входу в Київську міську державну адміністрацію. Тут 15 червня відбулося вручення премій літературного конкурсу "­Коронація слова". Відзначали найкращі романи, п'єси, кіносценарії, пісенну лірику та твори для дітей.

— Я вже четвертий рік у складі журі. З кожним роком на конкурс подають все менше якісного матеріалу. Цього року обирали з того, що було, — каже співак 32-річний Ленмар Абдуллаєв.

Серед гостей поети, прозаїки, режисери, актори, номінанти та члени їхніх родин. Між рядів пробігає дівчина в чорній сукні. Скаржиться: "Понаприводили весь куток із свого села — мами, папи й до десятого коліна. А тепер розсаджуй".

— Прийшла підтримати сестру, — розповідає бухгалтер Людмила Отльотова, 60 років. Роман її доньки Ірини "Чужі скарби" номінували на премію. Про що він — не знаю. У дитинстві писала вірші, потім оповідання. Тепер доросла до романів. Якщо переможе, зацілуємо. — За годину її племінниця Ірина Власенко отримує спеціальну відзнаку від Київського університету ім. Бориса Грінченка за розкриття суспільної проблеми.

— Цього року є багато творів на історичну тематику. Із 20 романів, три — про АТО. Була одна спроба фантастики. Це ще не заповнена ніша. Решта творів — про кохання, — говорить член журі 29-річна Злата Артюшенко.

На сцені виступає хореографічний колектив київського ісламського культурного центру. Дівчата у традиційних костюмах сидять на підлозі з глечиками. Посеред залу хлопець у блакитній футболці. Ловить за руку жінку, що виходить із зали, й пропонує потанцювати. Та відмовляє й хлопець танцює сам. Потім намагається запросити до танцю наступну.

— У нас немає ідеологічно правильної літератури для виховання підлітків за принципами людських цінностей і патріотизму. Ми втрачаємо цілу вікову ланку. Що більше підліток читає, то більше вчиться приймати чужу точку зору, — каже голова міжнародного фонду культурного співробітництва Влада Литовченко, 46 років.

На другій годині церемонії частина гостей перемістилася в фойє. Відвідувачам розливають безкоштовне пиво.

— Мене насторожує, що про війну пишуть люди, які її не нюхали. Не можна писати про те, чого не пережив на власній шкурі, — розповідає письменник 51-річний Сергій Пантюк. — Найкращі твори на цю тему з'являться років за 10–15, коли картина буде повна й осмислена. Війна закінчиться перемогою й нашими танками в Москві. Я сидітиму на цій гранітній стіні мавзолею, питиму пиво й кидатиму бляшанки.

— Приймаю на акторський факультет дітей з усієї країни. Всі читають на вступних Ліну Костенко чи сучасних інтернет-поетів. Ті пишуть про податки, рахунки за світло, АТО. Їм цікаво, бо серед цього живуть. Ці речі не будуть масштабні, коли пройде час. Творчість — це можливість розмовляти зі Всесвітом голосом Бога, — каже акторка Ніна Ільїна, 65 років.

"Моя прєлесть, мій сексапільчик, де ти ходиш? Розмістіть мене в "Фейсбуку" з цією дєвочкой", — звертається до Ільїної актор Віктор Андрієнко, 57 років. Роблять спільне фото. Його "Козак і Мольфар" став кращим у номінації "Кіносценарій для дітей". Повз пару пробігає письменник Андрій Кокотюха.

— Заїхав на 15 хвилин. Через особисте бути повністю не зміг. Автори почали долучати до романів синопсис (стислий зміст твору. — ГПУ). Читати й вибирати ці твори стало простіше. Письменник завжди має тримати в голові екранізацію. Якщо твір не можна екранізувати в наших умовах — його не варто й писати, — говорить 46-річний Андрій Кокотюха. На конкурсі вручає спеціальну премію "Золотий Пістоль" за найкращий гостросюжетний роман. Її отримав Віктор Михайлов, 55 років, за "Останній бій Урус-шайтана".

Херсонець після церемонії роздає автографи. Шанувальниця дарує авторові ручку.

— Головний герой моєї книжки — хранитель меча султана Архан. Він викликає на поєдинок отамана Сірка. Конфлікт у чоловіків тривав із дитинства. Через Дике поле Архан іде назустріч Сіркові й потрапляє в безліч пригод. Хотів показати наші досягнення й перемоги очима ворогів. Вони шанували майстерність українських вояків, їхню тактику й розум. Сірко, наприклад, за життя здобув 55 перемог. І лише двічі програв. Щоб написати одну сторінку роману, я опрацював тисячу аркушів документів. На це витратив чотири з половиною роки життя, — додає Віктор Михайлов.

Дві жінки просять охоронців допомогти. На сходах КМДА блукає п'яний у брудному одязі. Лається й розмахує палицею над головою. Хлопці в зеленій формі оточують чоловіка, змушують показати вміст пакета. Той викладає дві порожні пляшки з-під пива й один порваний кед.

Автор найкращого роману отримає 20 тисяч гривень

Першу премію і 20 тис. грн цьогоріч ­отримає Віктор Михайлов за "Останній бій Урус-шайтана ". Другу премію і 5 тис. грн вручили Наталії Матолінець за роман "Гессі". Третьою стала Кіра Малко з романом "Нижче". Найкращим кіносценарієм журі визнало "Військовий доктор" Віктора Рибачука. Першу премію в номінації "П'єси" отримав Олександр Вітер за "Під прицілом тиші". Другу — Єгор Коник за роботу "Громадяни Кале". Найкращим прозовим твором для дітей став "Скарб вікінгів" Олени Терещенко. Найкращу дитячу п'єсу "Не дуже солодка казка" написав Олександр Вітер.

Зараз ви читаєте новину «Роман про отамана Сірка переміг у конкурсі "Коронація слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути