Ексклюзиви
понеділок, 17 квітня 2006 17:11

Роговцева написала книжку про Степанкова

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ада Роговцева з онукою Даринкою та письменником Андрієм Курковим на презентації своєї книги ”Мій Костя”
Ада Роговцева з онукою Даринкою та письменником Андрієм Курковим на презентації своєї книги ”Мій Костя”

До Інституту фізкультури Ада Роговцева, 68 років, заходить із письменником Андрієм Курковим, 44 роки. У рамках Міжнародного книжкового ярмарку вона презентує  книжку про свого покійного чоловіка Костянтина Степанкова "Мій Костя". Курков супроводжує пані Аду: вони дружать родинами. Роговцева в чорній сукні-плащі поверх брюк, із срібним хрестиком на довгому ланцюжку й на високих підборах. Виконавчий директор видавництва "Альтерпрес" Володимир Каплан, 63 роки, заносить до аудиторії N209 п"ять пакунків свіжих книжок у білих обкладинках.

— Два роки тому, коли не стало Степанкова, запанувала жахлива пустка, — каже Роговцева, сідаючи поруч із Курковим за стіл. — Аби це пережити, я взялася за ручку.

У книжці вийшли не лише її власні спогади, а й доньчині щоденники, які та писала, коли Костянтин Петрович хворів. А ще — нотатки самого Степанкова і спогади його друзів Романа Балаяна, Леся Сердюка, Марії Миколайчук, Богдана Ступки, Ольги Сумської.

— Донька Катерина знайшла його любовні листи до мене. Вони зберігалися у сімейному архіві в селі й геть відсиріли. Довелося сушити праскою, — вона кладе лікті на стіл і схрещує пальці. — Писала майже рік. "Автора! Автора!" — театрально кликала мене з іншої кімнати Катя, яка передруковувала мій текст на комп"ютері. "Мама, по-моему, полный бред!" — "А что делать?" — "Думай, мама". Ми стільки з нею плакали, доки писали, що у цій книжці немає нічого, крім сліз.

Вагалася, чи писати, як Костя мене зрадив

Посеред розмови до залу вбігає кінорепортер Ігор Костін, цілує Роговцеву і дарує їй квіти. Його спогади про Степанкова теж є у книжці.

Зіркове подружжя познайомилося в театральному інституті: Степанков приймав у Роговцевої іспит з літератури. Потім був її викладачем.

— На театральному капуснику я голосно декламувала, щоб усі чули: "Полюбила Степанкова и не надо мне другого". А в нього була дружина і маленька донька, — веде далі пані Ада. — Ми одружилися, хоч усі були проти цього. Разом прожили 46 років.

До зали заходить уся родина: син Роговцевої і Степанкова Костянтин, 44 роки, невістка Ольга, 32 роки, 6-річна онука Даша, дочка Катерина, 34 роки, з 14-річним сином Олексієм. Публіка аплодує, Роговцева проводжає їх теплим поглядом.

— Так приємно сидіти тут поруч з Курковим. Але мені легше зіграти п"ять прем"єр, ніж розповідати про наше життя із Костем, — веде далі Роговцева. — Вагалася, чи писати, як Костя страшенно мене зрадив, — зізнається. У книжці вона розповідає, як Степанков закохався у молоду партнерку на зйомках фільму "Анничка".

Із залу до Роговцевої підходить онука Даша і сідає поруч. Бабуся гладить її по голові.

— Я написала, що він пив, як пив і чому, — каже вона. —  Це припинить базікання на цю тему. Є в тім і моя вина — що не зупинила. За це прошу пробачення в нього і Господа Бога.

У залі западає тиша.

— Уранці мені здалося, що Костя зараз вийде зі спальні, — каже. — Як завжди, почне бурчати, лаятися, що запізнюємося на презентацію.

Костянтина Степанкова поховали в селі Жереб"ятин під Києвом. Там, на дачі, вони з пані Адою любили відпочивати.

Автографи на книжці ставила вся родина. Навіть 6-річна Даша великими літерами виводила своє ім"я. Невістка Ольга розповіла "ГПУ", що до 70-річчя Ади Роговцевої уся сім"я готує кілька нових вистав. Але де вони йтимуть, сказати відмовилася.

1928 — у селі Печеськи на Хмельниччині народився Костянтин Степанков
1937 — у місті Глухові на Сумщині народилася Ада Роговцева
1959 — закінчила Київський інститут театрального мистецтва, взяла шлюб із Костянтином Степанковим
1960 — народна артистка СРСР
1962 — народився син Костянтин
1972 — народилася донька Катерина
1978 — Степанков отримав звання народного артиста
1992 — народився онук Олексій
2000 — народилась онука Дарина
2004 — помер Костянтин
2006 — Ада Роговцева і Катерина Степанкова зіграли у виставі "Варшавська мелодія-2"

Зараз ви читаєте новину «Роговцева написала книжку про Степанкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути