вівторок, 01 березня 2011 10:01

Портрет Махна підписаний матюками

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Портрет Нестора Махна художник Іван Семесюк не хоче продавати за безцінь. Каже, до нього ніхто не малював отамана
Портрет Нестора Махна художник Іван Семесюк не хоче продавати за безцінь. Каже, до нього ніхто не малював отамана

У столичній малій галереї Мистецького арсеналу відкрили виставку Союзу вольних художників "Воля або смерть". При вході стоїть старий кулемет із написом "генератор ідей". На стінах розвішані 30 картин, які митці називають "анархо-мистецтвом" і "жлоб-артом". На них зображені гопники, поп-виконавці, шахтарі та депутати.

31-річний Іван Семесюк намалював олією портрет Нестора Махна, написав: "Воля або всі йдуть на х...". Роботу оцінює в $10 тис.

— Були покупці, які пропонували менші гроші, але їм відмовив. Продавати полотно за безцінь не хочу, — розповідає. — До мене ніхто не малював великих портретів отамана, існували лише невеликі фотографії, з яких я писав картину.

На іншому полотні художника "С Дньом рождения, брат!" зображений "пацанчик Валєра" в оточенні Мерилін Монро, Чарлі Чапліна та Елвіса Преслі.

— У нас у країні немає ні аристократії, ні робітничого класу, ні селян. Є багацько жлобів, тому я їх малюю. На цій картині гаражний пацан Валєра, якого уві сні оточили люті медійні персонажі, з яких він і складається.

— Я живу на Троєщині все своє свідоме життя, — каже студент 20-річний Дмитро, який із другом роздивляється картини. — Гопів у кепочках і з цигарками в зубах дуже чьотко намалювали, по-пацанськи. Я б у своїй кімнаті таку роботу повісив.

На деяких полотнах напівпрозорим скотчем заклеєні статеві органи та провокативні написи. Зокрема, на картині Ігоря Перекліти "Я бандерівка, я українка" закрили напис "Смерть московським окупантам".

— Це зроблено на прохання галеристів. Щоб не дратувати лаврських монахів і прихожан. Для мене це по приколу, бо і так зрозуміло, що там є під скотчем. У такому ідіотському вигляді картини чомусь можуть експонуватися й нікого це не дратує, — сміється художник Олекса Манн, 32 роки. — Я малюю життя навколо і сучасних героїв, які нас оточують. Он "Наряд ППС, що збирає літнього вечора данину в районі Південної Борщагівки", на цій роботі пасажири маршрутки "Київпастранс", а це "Бетмен-Раскольніков, або Умри, старушка", — показує на полотно, де супергерой Бетмен із сокирами в обох руках летить над переляканими бабусями.

— Може, цю виставку завтра закриють, — розповідає актор 42-річний Антін Мухарський, куратор Союзу вольних художників "Воля або смерть". — Але я вдячний галеристам за сміливість виставити ці картини. Деякі відверто провокативні роботи ми зняли. Наприклад, "Убий комуно-фашиста", де показано наступ на Україну з одного боку московських попів, а з іншого — католицьких священиків. Покажемо її, коли в нас буде власна галерея.

На відкритті виставки також представили новий гурт "Гра Бля" з програмою "Мама анархія". Музиканти одягнені в стилі махновців — у жупанах, шароварах і чоботах. Свій виступ починають із пісні "Цыпленок жареный", яку співає Антін Мухарський. Хлопець із кепкою ходить між глядачів і збирає кошти "на підтримку мистецтва". Люди неохоче кидають гроші, але після виступу — гучно аплодують.

— Наш гурт — це анархічні пісні й народний шансон від минувшини до сьогодення, — говорить Мухарський. — Потроху збираємо цю автентику. Недавно їздив у Гуляйполе Запорізької області. Зустрів там 80-річного діда Анатолія Івановича. Він каже, що є внучатим племінником Махна. Ходить із баяном по вулицях і наспівує народні пісні. Зняв його на камеру.

Виставка триватиме до 2 березня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Портрет Махна підписаний матюками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути