вівторок, 24 вересня 2019 06:30

Порошенко купив книжку про Черчилля

Автор: ВАЛЕРІЙ ШМАКОВ
  Відвідувачі 26-го Львівського форуму роздивляються новинки на стенді київського видавництва ”Наш формат”. Спеціалізується на перекладі нехудожньої літератури — біографіях, мемуарах, книжок із саморозвитку, економіки, психології
Відвідувачі 26-го Львівського форуму роздивляються новинки на стенді київського видавництва ”Наш формат”. Спеціалізується на перекладі нехудожньої літератури — біографіях, мемуарах, книжок із саморозвитку, економіки, психології

80 українських видавництв і 75 зарубіжних письменників стали учасниками 26-го "Бук форуму" у Львові. Найбільший український літературний фестиваль-ярмарок пройшов 18–22 вересня.

— Щороку кажу собі, що більше не куплю жодної книжки на Форумі. І щороку несу додому стоси, — каже перекладач 44-річний Андрій Маслюх. Стоїть із дружиною 24-річною Лесею у дворі Палацу мистецтв на вул. Коперника.

Уранці 18 вересня на Форумі малолюдно. Частина учасників облаштовують ятки на вулиці та в Палаці мистецтв. Розкладають книжки, чіпляють цінники.

— Перший день, як завжди — ніякий. Учора навіть не напружувався, щоб усе розкласти, — 32-річний Сергій Прешляк дістає із білого буса "Мерседес" коробку із книгами харківського видавництва "Віват". — Привезли більш як тонну книжок. Цього року в нас буде стелаж зі зниженими цінами. Справжній розпродаж — у неділю. Ціни знизимо вполовину.

32-річна Наталя Гергелюк із Івано-Франківська із 8-річним сином Данилом і донькою Соломією, 7 років, стоять біля стенду видавництва "#Книголав". Тримають паперові пакети із книжками. Діти купили посібники від англійських психологів "Як дорослішають хлопчики", "Як дорослішають дівчатка", "Дитячу Конституцію", "Адель. Ненавиджу кохання".

— Приїхала з дітьми на Форум уперше, — розповідає Наталя Гергелюк. — Вони бачать, що ми з чоловіком любимо книжки, та й самі багато читають. Замовляємо через інтернет. Вирішила цього року показати їм, як виглядає Форум. Поводити, щоб узяли автографи та пофотографувалися з письменниками. Із чоловіком закупитися книжками у Львів приїжджаємо щороку. Уже витратили тисячу гривень. Ще йдемо до Макса Кідрука на презентацію роману "Доки світло не згасне назавжди" й чекатимемо Марію Матіос із роботою "Букова земля".

По обіді 21 вересня до Палацу мистецтв заходить екс-президент 53-річний Петро Порошенко із дружиною Мариною. Їх супроводжує екс-голова Львівської ОДА Олег Синютка. Відвідувачі аплодують і вигукують "Дякую".

У наметі видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Марія Матіос підписує Порошенкові свій останній роман "Букова земля".

— Прочитала всі книжки Матіос, — розповідає 53-річна Марія Куліковська. Має заплетене сиве волосся. На плечі торба з написом англійською "Вина — трохи, книг — побільше". Стоїть неподалік письменниці в черзі за автографом. Тримає нову книжку "Букова земля". — Подобається манера її письма, діалекти, опис побуту, традицій. Ніби повертає в часі, у молодість моїх батьків. Чула від них подібні історії. Не очікувала, що й Порошенко її читає.

У видавництві "Віват" екс-президент купує ­книжку британського прем'єра Бориса Джонсона "Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію". Передає її дружині. Відві­дувачка просить Порошенка підписати книжку "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР".

— Я ж не автор, — відповідає екс-президент, але автограф залишає. — Я рано почав читати. Любов до книжок не проходить. Витрати на літературу — інвестиції. Тому сьогодні ми підемо з Форуму із великими торбами.

— Щось у тому чорті є від мене. Щось є для мене в тій зорі. Лежить дорога у черлене, і жовта хмара угорі, — 29-річний Андрій Лабазович читає із щойно придбаної у видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га" збірки вірші Миколи Вінграновського. У чоловіка довге волосся зібране у хвіст. Його наречена Соломія Дудко, 28 років, із фіолетовим волоссям сидить поруч на лавці. П'є каву.

— Андрій обожнює поезію. Читає Вінграновського, Лишегу, Москальця, Стуса, Тичину, Чубая. Усю хату заставив віршами. До нас уже гості не приходять, бо змушує слухати, як він декламує, — говорить Соломія.

— Я ж філолог, — каже Андрій Лабазович. — Але не маю літературного дару, тому лише читаю. Мій улюблений поет — американець Томас Еліот. Щороку сподіваюся, що його видадуть українською. Але ні. Я розумію, що перекладати його вірші — справжня мука. Але що, в нас на всю країну талановитих не знайдеться? Віддав би всю зарплату за його збірку.

Біля стелажу із коміксами DC стоїть 10-річний Матвій. Розглядає книжку про Бетмена. До нього підходить мати 38-річна Аліна Френдій із великим пакетом книжок.

— Люблю Люко ­Дашвар. Купила усі твори, які мені бракували до колекції. "Мати все", "Село не люди", нову "Ініціацію". Сину придбала "Алісу в Країні Див". Уже витратила 600 гривень, — жінка поправляє сумку на плечі.

— Ма, але я не хочу Алісу. Купи Бетмена! — каже син, і підсуває жінці комікс.

— Тут одні картинки, що ти там читатимеш? Скільки він коштує? — звертається вона до продавщиці. Та відповідає — 150 грн.

— За що? Тут одні малюнки.

— Це робота художників, перекладачів, які адаптовують текст. Комікси — це ціла культура, — каже продавець.

— Якісь монстри. Ще кошмари снитимуться. Ідем, Матвійчику, — жінка бере дитину за руку й тягне до виходу.

За чотири дні на Форумі провели 820 презентацій, публічних дискусій і творчих вечорів.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко купив книжку про Черчилля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути