четвер, 01 лютого 2007 18:20

"Пора" показує фільм про дивізію СС "Галичина"

Фільм про вояків дивізії СС "Галичина" показала в середу на вул. Фролівській у своєму столичному кіноклубі "Громадянська кампанія "Пора". Стрічка київського режисера Тараса Химича називається "У рамках долі — Історія 1-ї української дивізії 1943–1945". У фільмі йдеться про українців, які за часів Другої світової війни воювали на боці німців. Колись "Галичину" звинувачували у звірствах щодо радянських громадян.

Картина Тараса Химича розповідає історію дивізії від її зародження до розформування. Режисер спілкувався з очевидцями та учасниками подій, з українськими, австрійськими та американськими істориками. Кожного він запитує: "Чому ви пішли на війну і заради чого воювали?".

Химич відомий своїми кліпами для українських гуртів "Тартак" і "Танок на Майдані Конго". Стрічку він зняв 2005-го за чотири місяці. У її основі — книга колишнього підстаршини дивізії "Галичина", кулеметника Леоніда Мухи "З Австрії на Колиму. Спогади дивізійника". У засланні він відбув вісім років. Монологи читає вокаліст львівського гурту "Пікардійська терція" Славко Нудик. Режисер поєднав документальну хроніку зі спогадами-монологами Леоніда Мухи.

— Дивізія "Галичина" — це, передусім, долі 40 тисяч підлітків, — говорить Химич. — Сьогодні тема "Галичини" подається пафосно або критично, але в обох випадках дуже поверхово.

Покази у кіноклубі "Пори" проходять щосереди о 19-й.

Зараз ви читаєте новину «"Пора" показує фільм про дивізію СС "Галичина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути