Ексклюзиви
середа, 11 червня 2008 17:56

Помер письменник Чингіз Айтматов

 

У вівторок помер 79-річний киргизький письменник Чингіз Айтматов. Це сталося в європейському медичному центрі німецького міста Нюрнберга. Чингіза Торекуловича госпіталізували у Німеччину 16 травня із Казані. Там знімальна група телеканалу "Россия" готувала фільм про письменника "И дольше века длится день" — за назвою одного з його романів. Айтматов застудився, а на другий день зйомок у нього заболіли нирки. У Нюрнберзі йому поставили діагнози "ниркова недостатність та запалення легенів". Поклали в палату інтенсивної терапії, ввели у штучну кому й одразу підключили до апарату штучного дихання. У вівторок по обіді письменникові стало зле, німецькі лікарі назвали його стан критичним. Увечері Айтматов помер.

Президент Киргизстану Курманбек Бакієв оголосив 14 червня днем національної жалоби, у країні приспустять державні прапори та скасують усі розважальні заходи. Поховають письменника в музейно-меморіальному комплексі "Ата-Бейіт" у передмісті Бішкека.

Минулого тижня Айтматова відвідав посол Киргизстану в Німеччині Маратбек Бакієв. Сказав, письменника висувають на Нобелівську премію в галузі літератури — одну з найпрестижніших у світі. Айтматов розплакався. Але посмертно нагороду не вручають.

Чингіз Айтматов за фахом зоотехнік. Працював головним редактором журналу "Иностранная литература". Із 1994-го був послом Киргизстану в країнах Бенілюксу та Франції. Видав 14 книжок, які перекладені в понад ста країнах світу. Найвідоміші — роман "Плаха", повісті "Білий пароплав" та "Ранні лелеки". За першу прозову збірку "Повісті гір і степів" 1963-го отримав Ленінську премію. Тричі був лауреатом Держпремії СРСР. Останній його роман "Вічна наречена" вийшов торік. Розлучений. Дружина Керез Шамшибаєва залишила письменника після 30 років спільного життя, бо він їй зраджував. Син Айтматова Аскар працює дипломатом, донька Нагіма — викладачка англійської.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник Чингіз Айтматов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути