Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 07:26

Поліна Райко почала малювати,  коли чоловік помер

Автор: Фотографія надана PinchukArtCentre © 2018 Максим Білоусов
  Київська художниця Жанна Кадирова зробила зі старої плитки предмети одягу. Кахель зняла зі стін будівель, що мають знести або перепрофілювати
Київська художниця Жанна Кадирова зробила зі старої плитки предмети одягу. Кахель зняла зі стін будівель, що мають знести або перепрофілювати

Роботи 22 українських художників показують у київському "ПінчукАртЦентрі".

Тут відкрилася виставка "Свій простір". Досліджує роль жінки в історії вітчизняного мистецтва, яке місце зай­має в українському суспільстві.

У першому залі відтворили розпис кімнат Поліни Райко.

— Художниця народилася і прожила життя в містечку Цюрупинськ, зараз Олешки на Херсонщині, — розповідає 34-річна Тетяна Жмурко з Національного художнього музею.

— Мала звичайне життя, працювала в колгоспі. Творити почала наприкінці 1990-х, бо залишилася на самоті. Чоловік помер, донька загинула, а син потрапив у в'язницю. Поліна Райко повністю розписала свою оселю всередині. Створила образи з реального й уявного життя. Тут є вона та її три сестри, вона з чоловіком, дивні звірі-обереги — леопарди, сови. Поліну сприймали чи не як божевільну. Бо ніхто не розумів, що вона робила. Райко не мала амбіцій стати знаною художницею. Реалізувалася у творчості.

В залі поряд є картини Катерини Білокур і Марії Примаченко. Вони теж писали типові для жінки образи — квіти, тварини. Не мали можливості стати професійними живописцями.

Про моральне насилля над жінками розповідає 6-хвилинне відео "44".

— У кадрі мене питають: чи є у вас діти? Відповідаю "ні" 44 рази з різними інтонаціями, — говорить авторка ролика Алевтина Кахідзе, 45 років. — 44 — цифра символічна. В клініках репродуктивної медицини в Україні цей вік вважають рубежем для вагітності. Наприклад, коли жінка каже: "У мене три собаки". А їй одразу — а діти у вас є? Чоловіка про це не питають. У жінки не цікавляться, чи взагалі хоче дітей. Називаю це репродуктивним насиллям. Термін почула, коли навчалася за кордоном.

Проект "Секонд хенд" представила Жанна Кадирова, 37 років:

— Я зробила з плитки об'єкти у формі одягу. Піджаки, спідниці, шорти. Ідея в тому, що цей кахель знятий зі стін будівель, що змінили своє первісне призначення. І пам'ять про них зберігає плитка. На місці Дарницького шовкового комбінату діє базар "Даринок". Кінокопіювальну фабрику біля кіностудії Довженка нещодавно знесли. Є ще одяг із плитки автостанції Поліське в Чорнобильській зоні. Звідти відселили всіх жителів. Поряд показую відео про історію цих будівель.

Виставка "Свій про­стір" у сто­личному "ПінчукАртЦентрі" триватиме до 6 січня.

Зараз ви читаєте новину «Поліна Райко почала малювати,  коли чоловік помер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути