четвер, 21 січня 2021 00:20

"Польоти" — це портрет епохи брежнєвського застою

Автор: domkino.tv
  1982-го Олег ­Янковський (праворуч) у трагікомедії Романа ­Балаяна ”Польоти уві сні та наяву” зіграв архітектора
1982-го Олег ­Янковський (праворуч) у трагікомедії Романа ­Балаяна ”Польоти уві сні та наяву” зіграв архітектора

— Фільм "Польоти уві сні та наяву" — важливий для української культури. Зафіксував життя радянського інтелігента в епоху занепаду тоталітарної імперії, — каже кінокритик Андрій Алферов, 43 роки. Він — куратор виставки, присвяченої стрічці режисера Романа Балаяна 1982-го. Відкрилася в Національному центрі Олександра Довженка в Києві.

— Кіно розповідає про три дні з життя працівника архітектурного бюро Сергія Макарова напередодні святкування його 40-річчя, — продовжує Алферов. — Для знімальної групи робота над картиною була сповіддю. Побачили в героєві себе. Так само й мільйони глядачів, для яких фільм став дзеркалом. Це портрет епохи брежнєвського застою. Маніфест інтелігенції, риси якої проглядаються в образі актора Олега Янковського. Розгубленість, безладність, нездатність обирати та вирішувати. В атмосфері душевної ­задухи.

У музейному проєкті досліджуємо не лише творчість Балаяна, а й тему міста. В українському радянському кіно була під негласною забороною.

У Києва склалася трагічна кінематографічна доля. На відміну від Рима чи Нью-Йорка, так і не став героєм фільмів. Місцем, яке визначає характер, поведінку, життя. Балаян найближче до цього підійшов.

На виставці зібрали фрагменти фільмів, знятих у столиці в 1970–1980-х. Живописні твори Любові Рапопорт, Тіберія Сільваші, Віктора Павлова, Тетяни Яблонської.

У роботах класиків документальної фотографії Олександра Ранчукова й Бориса Градова Київ того періоду римується з кад­рами "Польотів". Невелике тихе місто, де нічого не відбувається, все зупинилося. А життя теплиться в кількох квартирах, де збиралася інтелігенція.

Виставка "Польоти уві сні та наяву" триватиме до 7 березня.

Зараз ви читаєте новину «"Польоти" — це портрет епохи брежнєвського застою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути