середа, 15 жовтня 2008 19:14

Показують 88 портретів ієрархів

  У ХVІІ ст. портрети ієрархів заборонили вішати у церквах. Відтоді святих малюють у скромному вбранні й не у повен зріст
У ХVІІ ст. портрети ієрархів заборонили вішати у церквах. Відтоді святих малюють у скромному вбранні й не у повен зріст

— Петро Ющенко попросив у Києво-Печерського заповідника портрети ієрархів. Він організував виставку "Свята Русь — Україна" в Українському домі. Керівництво дало те, що не шкода. Боялися, що картини не повернуть чи пошкодять. Нині їх показуємо у себе, — розповідає 51-річна Олена Лапухіна зі столичного Музею декоративного мистецтва. Ющенкові дали 88 портретів. Відібрали найкращі, а він зробив для них рами.

Зараз у музеї їх показуємо. Загалом у фондах їх 500, але інші треба реставрувати. Відновлення одного полотна обходиться у $5 — $10 тис.

У центрі зали двометрові портрети митрополитів Іосафа Кротковського, Варлаама Ванатовича, Гавриїла Кременецького у святковому вбранні:

— Портрети XVIII-го століття. Раніше вони висіли в храмах та соборах. У ХІХ столітті Синод (вищий орган керівництва Російською православною церквою, що існував у 1721 — 1917-х. — "ГПУ") заборонив їх вивішувати, бо не всі ієрархи на портретах були внесені до лику святих.

Навертав китайців до православ"я

У ХІХ ст. ієрархів починають зображувати не у повен зріст, у повсякденному вбранні. Такі картини дозволяють вішати у келіях та будинках. Популярним стає кабінетний портрет: за робочим столом із книгою чи рукописом.

— Ось такий, це митрополит Флавіан, — продовжує жінка. — Він десять років жив у Китаї. Навертав китайців до православ"я.

У фондах заповідника є 80 тис. експонатів: ікони, портрети, церковне начиння зі срібла, одяг.

— Приміщень немає, — скаржиться працівниця заповідника 54-річна Ірина Шульц. — Цьогоріч прибрали половину виставки, щоб показувати запаси. Хотіли виставлятися у "Мистецькому арсеналі", але його керівництво не дає згоди.

Зараз ви читаєте новину «Показують 88 портретів ієрархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути