Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2017 07:20

Почалася нова хвиля русифікації

— В Україні з'являється нова цікава музика. Паралельно ж відбувається нова хвиля русифікації, — каже 53-річний музикант Олег Скрипка. Із гуртом "Воплі Відоплясова" став головною зіркою третього дня фестивалю "Бандерштат".

— Естрадні виконавці переважно російськомовні. І вони ще більше заповнили концертний та ефірний простір. Водночас існує дві України. Одна — це люди, які роблять український мистецький продукт і такий хочуть споживати. З іншого боку, є Україна лише за назвою — з корупцією, поганими дорогами і пануючою російською мовою. Москва не може завоювати нас, тому підтримує цей підмінник української держави. Особливо через телебачення.

Чи допомагають українським музикантам квоти на російськомовний продукт?

— Так. Але є великий спротив власників радіостанцій. Не всі виконують закон. Навмисне не ставлять в ефір якісної української музики. Заклали українцям міф, що такої у нас немає. Нібито підхід демократичний, не можемо тиснути на приватні радіостанції. З іншого боку, втрачаємо державність.

Квоти мають бути і на якість. Неякісна їжа знижує стійкість до болячок. Хворими людьми зручно керувати. А хворе суспільство — бідне. Так само — з музикою.

У 1990-х була така ж проблема?

— Це наче морква перед віслючком. Ми постійно йдемо до свободи, а отримуємо втому. Безкінечно годувати людей сподіваннями не вдасться. Настає розчарування. Якщо мріємо, а воно не відбувається, — утворюються застійні процеси. А там, де багато нереалізованого матеріалу, все гниє. Поки цей перегній нічого не дає. Аби виросло зерно, треба сонце, дощі, мінеральні добрива. Тобто гроші, підтримка держави. А воно постійно закатується котком. Я теж розчарувався. Не слухаю українське радіо.

Чому деякі українські артисти такі популярні в Росії?

— Для мене лише україномовна музика є українською. У Насті Каменських, Івана Дорна і Світлани Лободи українські паспорти, але їхня музика — російська. Вони просто живуть у Києві. Ми — музично-мелодійна нація, продукуємо якісний музичний продукт. Радянська та російська естрада завжди живилася нашими талантами. Тези цих артистів "я поза політикою", "всі люди браття" і "це не наша війна" — елементи гібридної війни. Їх створила Росія, і це спрацювало. Саме завдяки цьому за останні три роки стала популярна російськомовна естрада з України.

Зараз ви читаєте новину «Почалася нова хвиля русифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути