вівторок, 19 липня 2016 00:45

Пилип Іллєнко єдиний говорив українською на Одеському кінофестивалі

Автор: ФОТО З САЙТА www.hochu.ua
  Співачка Джамала йде червоною доріжкою перед Оперним театром на урочистій церемонії відкриття сьомого Одеського міжнародного кінофестивалю
Співачка Джамала йде червоною доріжкою перед Оперним театром на урочистій церемонії відкриття сьомого Одеського міжнародного кінофестивалю

— Побачу гарну незаміжню акторку — проб'юсь до неї і запрошу на побачення. Шукаю красиву дружину, — каже 26-річний Євген Костюк, програміст із Дніпра. Із двома друзями зайняв місця біля 80-метрової червоної доріжки перед Одеським оперним театром. 15 липня тут відкрився 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль.

У міжнародному конкурсі змагатимуться 12 стрічок, у національному — п'ять повнометражних і 20 короткометражних.

Перед відкриттям заходу поліцейські перекривають дороги в центрі міста.

— Не знаю, как патрульные носят такую плотную форму. На асфальте яичницу можно жарить. Говорят, киевскому журналисту "скорую" вызывали — солнечный удар, — літня одеситка в полинялому червоному сарафані обмахується газетою.

— Готовилась на вечер 4 часа, — каже 29-річна одеситка Кароліна Малик. — Сделала прическу и макияж как у Анджелины Джоли (американська акторка. — ГПУ). Хочу сфотографироваться со знаменитостью. У меня развлечений мало, я — домохозяйка.

— Наконец церемонию устроили возле оперы, — роззирається на всі боки пишногруда білявка у сріблястому сарафані. — В прошлом году открытие было в театре музкомедии. Виглядело, словно мы в каком-то райцентре Николаевской области.

Червоною доріжкою починають заходити гості. Під овації з'являється переможниця цьогорічного Євробачення Джамала в довгій чорній сукні зі шлейфом. Колишній ­віце-прем'єр Сергій Тігіпко прийшов у чорному костюмі з метеликом, його дружина Вікторія — у чорній сукні на одне плече із бантом.

На сцену ведуча 37-річна Марія Єфросиніна запрошує почесного гостя фестивалю, губернатора Міхеіла Саакашвілі, 48 років. Дехто в залі вигукує "Браво!"

— Я второй раз на открытии, — каже Саакашвілі. — Прошлый раз чувствовал себя как звезда — все хотели со мной сфотографироваться. Но советую всем помнить — в Одессе звездой долго не продержишься. Хотя в прошлом году я себя считал почти героем сериала "Ликвидация". С большой миссией и задачами.

Зала сміється та аплодує.

Значно стриманіше присутні вітають голову Держкіно Пилипа Іллєнка. Українська мова лунає зі сцени тільки з його вуст. Вручає голові міжнародного журі, британському режисеру 70-річному Крістоферу Гемптону статуетку "Золотий Дюк" за внесок у міжнародний кінематограф.

Під найгучніші оплески на сцену виходить Джамала. У супроводі симфонічного оркестру виконує українську колискову "Ой, ходить сон коло вікон" і англійською "Саметайм".

— Чудове поєднання для одеського виступу, — каже музикознавець Олександр Крючко. — "Саметайм" — це арія, яку 1935 року написав американський композитор Джордж Гершвін. Його справжнє ім'я — Яків Гершович. Він — із родини єврейських емігрантів з Одеси. Саме цю колискову Джордж почув у Нью-Йорку на концерті Українського національного хору. Взяв її за основу свого твору.

Фільмом-відкриттям стала французька трагікомедії "Маргарита" про баронесу, яка мріє стати співачкою, але позбавлена будь-якого хисту до музики.

Під час показу в порожньому гардеробі вечеряють білетерки — дві жінки близько 65 років.

— Не пойдем на это кино. Непонятно что показывают, — говорить одна. Представитись відмовляється. — За що люди заплатили по 8 тисяч гривень? Ми — у відпустці, але гроші потрібні, зарплата — близько тисячі гривень. Добре, що фестиваль влаштували. Туристів більшає, вони стількох городян від безробіття рятують.

— Найбільші витрати в Одесі — на житло, — розповідає львів'янка Іванна Гужій. На час фестивалю взяла на роботі відпустку. — Якщо пишуть "квартира за 200 гривень", то до вас підселять ще трьох людей. Кажуть: "Ми ж якось маємо за добу заробити хоча б 600 гривень".

Одеський кінофестиваль триватиме до 23 липня. Організатори планують зібрати понад 120 тис. глядачів. Абонемент на всі покази коштує 1,2 тис грн, одноразовий квиток — 80.

Німе кіно зібрало найбільше глядачів

Найбільше глядачів — близько 15 тис. — збираються на показ німого кіно на Потьомкінських сходах. Стрічку "Шерлок Холмс" 1916 року демонструють у супроводі симфонічного оркестру. Музиканти 90 хв. виконують твори, написані для фестивалю американським композитором Дональдом Сосіним. Глядачі — від дітей до літніх одеситів в інвалідних візках — зайняли кожну сходинку, усі балкони санаторіїв, а найбільш спритні влаштувались на деревах.

На екрані Холмс знімає капелюха, запалює люльку й видихає хмару диму. Саме таким його вперше показав режисер Артур Бертелет.

Обожнюю Шерлока. А тут він такий романтичний, закоханий, — каже 48-річна Маріанна Губа, туристка з Тернополя. — Думала, що вже подивилась усі фільми про нього, а цього ще не бачила.

Ця картина святкує сторічний ювілей. Вона була загублена, але 2015-го у Франції знайшли її копію і реставрували.

— Прекрасная лента, но досмотреть не могу, дочка устала, — каже 29-річний Володимир Бутко з Чернігова. На руках у нього спить 3-річна дитина. — Мы пришли за полчаса до начала, заняли места. Но ждать нам пришлось целый час. Организаторы еще минут 30 крутили рекламу.

Показ завершується о першій ночі.

— Кіно — просто супер. Але я би ще раз подивилась, — говорить 32-річна Анна Фролова з Вінниці. — Англійської мови не знаю, а українські субтитри такими малими буквами, що нічого неможливо роздивитись.

У таксі сідають великими компаніями — так легше розплатитись. Цього ж дня в Одесі відбувся матч за Суперкубок України з футболу між київським "Динамо" і донецьким "Шахтарем"

— Кинофестиваль и футбол позволяют мне поднять тарифы. Не удивляйтесь, что за 6 километров платите 100 гривен, — каже таксист, на вигляд років 35. — Были бы бедные, не ехали бы в Одессу. На даче отдыхать и безплатно можно.

Зараз ви читаєте новину «Пилип Іллєнко єдиний говорив українською на Одеському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути