четвер, 30 грудня 2010 08:30

Перекліта домальовує Бандеру

"Портрет Степана Бандери намалюю у стилі різдвяної листівки", — розповідає галицький художник 41-річний Ігор Перекліта. Картину планує завершити в лютому.

— Бандера народився 1 січня, тому на полотні буде напис "Із 1 січня, з днем народження Степана Бандери, з Різдвом Христовим і Новим роком!".

У роботі поєднає техніку портрету, біґ-борда і листівки.

— Якось в антикварному магазині "Торба" переглядав старі фотографії. Раптом бачу — лежить знімок молодого Бандери в капелюсі. Не втримався, купив. Фотографія чорно-біла, колір писатиму з моделі. Один чоловік забажав купити. Я кажу: "Та ви ж ще картини не бачили. Як так можна?".

Наступного року художник створить полотно про Голодомор.

— Використаю фотографії людей, які пережили голод. Будуть не лише українці, а й жителі Індії та інших країн. Бачив документ 1933 року. Українець їхав із Далекого Сходу в Москву, дорогою зустрівся з москвичем. Той каже: "Ты слышал, какой голод на Украине? Мрут, сволочи, как мухи, так им и надо. У них всякий мужик — хозяин. Это пора прекратить, а то некому будет работать". Використаю це в підписі.

У листопаді в галереї київського колекціонера Антіна Мухарського Ігор показував проект "Убий комуно-фашиста". На одному з полотен у дівчини в українському вбранні на шиї висить гвинтівка.

— Мав гарну вишивку прабабці. Одягнув її на модель. Щоб натурниця довго не мучилася, зробив багато знімків і кілька етюдів. Картину намалював за три тижні. Присвятив її дівчатам-підпільницям.

Пушкіна зобразили євреєм

Одеський художник 49-річний Олександр Ройтбурд зобразив російського поета Олександра Пушкіна євреєм. Картину виклав на своїй інтернет-сторінці в "Живому журналі". На ній Пушкін у костюмі, капелюсі, з пейсами.

— Це перше полотно з великого проекту "Якщо в крані немає води", — розповідає він. — Я давно цікавлюся темою ксенофілії. Буває ксенофобія, страх чужого, а це навпаки — любов до чужого. Обов'язково зображу євреями Гоголя, Шевченка, Толстого, гурт "Бітлз". Усього буде кількадесят персонажів.

Скоріше за все, проект покажуть у російському місті Перм. Я домовився про виставку з галеристом Маратом Гельманом. Його теж зобразив, але, мабуть, до серії Гельман не увійде. Він і так єврей, — каже Ройтбурд.

Зараз ви читаєте новину «Перекліта домальовує Бандеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути