вівторок, 26 лютого 2019 00:41

"Оскар" отримав фільм про піаніста

Автор: REUTERS
  Актор і режисер 61-річний Спайк Лі обіймає колегу Семюеля Джексона, який оголосив його переможцем на ”Оскарі” в номінації ”найкращий адаптований сценарій” за фільм ”Чорний куклукскланівець”
Актор і режисер 61-річний Спайк Лі обіймає колегу Семюеля Джексона, який оголосив його переможцем на ”Оскарі” в номінації ”найкращий адаптований сценарій” за фільм ”Чорний куклукскланівець”

91-ша церемонія вручення кінопремії "Оскар" відбулася в ніч на 25 лютого.

Події фільму "Зелена книга" відбуваються на початку 1960-х у США. За сюжетом, вибивайло шукає нову роботу. Отримує вигідну пропозицію від заможного темношкірого піаніста стати його водієм і охоронцем. У південних штатах країни, куди вирушає на гастролі Дон Ширлі під охороною Тоні Валлелонги, на той час панують расистські упередження. Дискримінація за кольором шкіри ще узаконена.

Сюжет базується на реальній історії. В основі сценарію — інтерв'ю з Доном Ширлі й Тоні Валлелонгою та листи останнього до дружини. Назва стрічки походить від "Зеленої книги темношкірих мандрівників" — путівника, що видавали у Сполучених Штатах щороку з 1936-го по 1966 роки. Містив інформацію про безпечні для афроамериканських автомобілістів готелі й ресторани.

— "Оскар" "Зеленої книги" абсолютна передбачуваний, — каже кінокритик Антон Філатов, 30 років. — Стрічка вже отримала ряд нагород, які анонсують роздачу статуеток в основних номінаціях. Зокрема "Золотий глобус". Це якісний фільм який одночасно вміщує в собі риси глядацького і складного авторського кіно. Цього року з 24 основних номінацій половина перемог ­дісталася кіношникам не з білим кольором шкіри.

"Зелена книга" також перемогла в номінаціях "найкращий оригінальний сценарій" і "найкраща чоловіча роль другого плану".

Чорно-білий автобіографічний фільм мексиканця 57-річного Альфонсо Куарона отримав три нагороди: за "найкращу режисерську й операторську роботу", "найкращий фільм іноземною мовою".

— "Рома" — геніальний фільм, — продовжує Філатов. — Режисер Альфонсо Куарон сміливо працює з чорно-білою картинкою, що достатньо в сучасному кіно. На екрані бачимо купу спецефектів, навіть повсякденні звичні речі кіношники малюють комп'ютерною графікою. На цьому контрасті виходить спокійний меланхолійний фільм про Мексику 1970-х, зрозумілий будь-якому глядачеві.

Американський актор єгипетського походження 37-річний Рамі Малек здобув перемогу в номінації "найкраща чоловіча роль". У стрічці "Богемна рапсодія" зіграв лідера британського рок-гурту "Квін" — Фредді Мерк'юрі.

— Неочікувана перемога. Рамі Малек молодий, тільки на початку кар'єри. Статуетку отримав авансом за майбутні досягнення.

Претендентами були крутіші роботи. Вільям Дефо зіграв голландського художник Вінсента ван Гога у фільмі "На порозі вічності". Крістін Бейл у "Владі" — колишнього міністра оборони США Діка Чейні.

Найкращою акторкою назвали британку 45-річну Олівію Колман за роль англійської королеви Анни Стюарт в ­історичній драмі "Фаворитка".

— Потужнішої жіночої ролі серед номінантів не було. Олівія Колман у своєму житті зіграла практично все. Її помітили після невеликої ролі слідчого в серіалі "Нічний адміністратор". Була переконлива, і як кажуть актори — на своєму місці. У "Фаворитці" побачили контрастний перехід актриси в зовсім інший образ. І вона знову на своєму місці. Чи не вперше показала монарха потужної держави не владною безкомпромісною особою, а розгубленою.

Зараз ви читаєте новину «"Оскар" отримав фільм про піаніста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути