понеділок, 20 жовтня 2008 19:05

Оперу для глухих дивилося 500 глядачів

У Києві, Чернігові та Житомирі завершився п"ятий Європейський театральний фестиваль для глухих "Сальвія". Спектаклі мовою жестів показали театри із Фінляндії, Німеччини, Бельгії, Литви, Росії та Білорусі.

— Через відсутність слуху увага акторів не розсіюється. Вони легко копіюють і запам"ятовують рухи хореографа. Ці люди емоційніші, у них краща міміка, жестикуляція, — каже 54-річний Володимир Гончаренко, директор Українського товариства глухих. — Німецька трупа "Шоу без слів" привезла виставу "Пам"ять", про дискримінацію глухих. Білоруський театр клоунади "Дзівакі" виступив зі смішними короткими номерами. Єдиний в Україні театр глухих "Райдуга" показав казки "Дюймовочка" й "Ассоль".

У Чернігові глядачі не вмістилися в Будинку культури глухих. Виставу перенесли в приміщення філармонії. Театр "Тотті" із фінського міста Гельсінкі показав першу в світі оперу мовою жестів. Трупа готувала її три роки, весь цей час видумували мову. Подивитися оперу прийшло 500 людей. Сурдоперекладач на сцені передавав жести фінської трупи по-українськи.

— Якби перед спектаклем не пояснили зміст опери, зрозуміти було б складно, — "розповідає" руками директор Будинку культури глухих Тетяна Бистрицька, 48 років. — Жести як і почерк, у кожного свій. У когось розбірливий, у когось — ні. Коли призвичаїшся — зрозумієш.

Це четверті гастролі іноземного театру для глухих у Чернігові. Сюди приїжджали міми з Болгарії, Туреччини та Кореї.

Востаннє фестиваль "Сальвія" проводили два роки тому у Фінляндії. Тоді переміг київський театр "Райдуга". Для участі в нинішньому конкурсі надійшло 22 заявки із відеозаписами вистав. Із них обрали дев"ять. Абонемент на всі вистави коштував 200–250 грн.

Зараз ви читаєте новину «Оперу для глухих дивилося 500 глядачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути