середа, 16 жовтня 2019 06:50

Ольга Токарчук дружить з усіма українськими письменниками

Автор: REUTERS
  ”Її батька боялася вся околиця, а вона справжній янгол”, — каже про свою собаку Ніну польська письменниця Ольга Токарчук. Живе у Вроцлаві та селі Краянув у передгір’ї Судет
”Її батька боялася вся околиця, а вона справжній янгол”, — каже про свою собаку Ніну польська письменниця Ольга Токарчук. Живе у Вроцлаві та селі Краянув у передгір’ї Судет

Польська письменниця Ольга Токарчук про Нобелівську премію з літератури дізналася в автомобілі. У неї триває книжковий тур Німеччиною.

Шведська академія нагородила Токарчук за "оповідну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю зображує перетин кордонів як форму життя".

— Це рідкісний випадок, коли Нобелівську премію дають авторці, практично всі книжки якої вже вийшли українською, — каже письменниця Наталка Сняданко, 46 років. — Я страшенно рада за неї. Жінка зі Східної Європи пробилася зі складною літературою на світовий рівень. Це одна з тих Нобелівських нагород, що не викликають жодних сумнівів чи заперечень. Рідко коли академії вдається зробити такий правильний вибір.

Токарчук популярна в багатьох країнах. Її творчість універсальна, зрозуміла й доступна. Пише про речі, близькі кожному.

Живе у Вроцлаві. Це Нижня Сілезія — території, що колись були німецькими. Після Другої світової стали польськими. Це була компенсація від Сталіна за Західні Україну, Білорусь і частину Литви. Сілезія так і залишилася якоюсь новою землею в польській свідомості. У них немає літературної традиції, не описана. Письменниця говорить, що намагається створити оцей літературний міф та історію, описати регіон із польської перспективи, приєднати його літературним шляхом.

Токарчук походить із родини, колись вивезеної з України. Має особистий досвід того, що означає втратити батьківщину та знайти її, відчути себе вдома на новому місці. Пише складну інтелектуальну прозу. Вона майстерна оповідачка. Про що не писала б, завжди цікаво читати. Має прекрасні романи про життя на відлюдді, намагання існувати в унісон із природою. Зокрема, добре їй вдається мала проза. Навіть заснувала у Вроцлаві Фестиваль оповідання. Це не дуже популярна серед видавців форма. А Ольга наполягає, що це не лише цікаво читати, а й набагато важче писати, ніж великий роман.

Токарчук — освічена, багатогранна, енциклопедичного складу авторка. Навіть у детективі "Веди свій плуг понад кістками мертвих" про вбивства тварин головне — не інтрига й розслідування, а ширший екологічний посил.

Її бабуся походить з української етнічної території Надсяння. Це на межі Львівської області і Підкарпатського воєводства Польщі.

Токарчук завжди добре відгукується про Україну, любить співати народні пісні, не раз приїжджала сюди. Була у Львові, Києві та інших містах. Презентувала свої книжки, брала участь у книжкових ярмарках і семінарах. У нас багато хто читає її в оригіналі. У неї тут чимало друзів — практично всі українські письменники.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Токарчук дружить з усіма українськими письменниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути