пʼятниця, 05 листопада 2010 02:28

Ольга Сумська годуватиме гостей книжкової виставки

— Аби приготувати соус із груш, треба мати дві складові: кухню з харчами і всіма причандалами та натхнення, — каже видавець 43-річний Дмитро Капранов у салоні кухонь "Меркс", що на столичній Бессарабській пл. Тут він із братом Віталієм готує соус із груш за рецептом своєї бабусі Тамари Сидорівни.

Дмитро миє під краном кілограм груш сорту Вільямс. Нарізує їх скибками завтовшки півсантиметра.

— Грушевий соус був у бабусі коронною стравою. Готувала тільки тоді, коли в неї було натхнення. Бувало, вранці піднімається з ліжка і каже: "Я іду готувати соус із груш". Треба брати тверді сорти, щоби плоди під час приготування не розпадалися. Різати вздовж, аби зберегли форму. Грушевий соус — універсальна страва. Може бути десертом або йти до свинини і курятини.

Пересипає порізані груші на сковорідку із розтопленим вершковим маслом. Смажить до золотавої скоринки.

— Бабуся була дружиною науковця. Якось вони запросили до себе в гості якусь французьку делегацію. Гості всього скуштували потрошку, щоб розпробувати. А потім бабуся винесла на підносі соус. Один француз спробував, зробив здивоване обличчя. А тоді підсунув до себе миску і все сам виїв.

Підсмажені груші Дмитро згрібає на край сковорідки. На вільне місце висипає столову ложку борошна і смажить до коричневого кольору. Потім виливає півлітра вершків.

— Страву треба тушкувати хвилин 10–15, доки соус не стане густим, як сметана. Як загусне, треба додати подрібненого мускатного горіха. Якщо хочете отримати десерт, покладіть корицю і цукор. Щоб вийшов соус до основної страви, додайте шматок імбиру, натертого на дрібній тертці. Він підкреслить аромат груш і надасть їм гострого та освіжаючого смаку.

Розповідає, що на виставці "Книжковий світ", яка відбудеться з 11 по 14 листопада в експоцентрі "Спортивний", для гостей готуватимуть актриса Ольга Сумська, спортсмен Василь Вірастюк, письменники Міла Іванцова, Любко Дереш, Олекса Росич, Світлана Поваляєва.

11 листопада музикант Андрій Кузьменко-"Скрябін" розказуватиме на виставці про свою книжку "Я, "Побєда" і Берлін". Тоді ж чернігівська майстриня Ася Гонца навчить усіх охочих робити 3D-листівки. Наступного дня режисер Михайло Іллєнко покаже чорнові матеріали до своєї нової стрічки "Тойщопройшовкрізьвогонь". Вона про українця Івана Даценка, який після Другої світової війни став у Канаді вождем індіанського племені.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Сумська годуватиме гостей книжкової виставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути