вівторок, 13 липня 2010 05:00

Олег Скрипка співав без мікрофона

10–11 липня у Києві на Співочому полі відбувся сьомий етнічний фестиваль "Країна мрій". Цього року вхід зробили платним. Пропускають людей із фіолетовими браслетами на руках. Їх продають по 50 грн. Браслет дає право два дні бути на святі. Квиток на день коштує 30 грн. Діти й пенсіонери заходять безкоштовно.

У суботу працюють п"ять музичних сцен. Танцюють і співають народні колективи. Спонсор фестивалю квас "Ярило" наливає безкоштовно в пластикові стаканчики свій напій. Кришнаїти продають на тацях індійські солодощі й вегетаріанські овочеві котлети. За грошову пожертву насипають горохової каші.

Близько 17.00 починається злива. Публіка біжить до зупинки, сідає в забиті маршрутки. Дехто викликає таксі.

Решта гостей ховаються під деревами. Коли дощ ущухає, викручують за кущами мокрий одяг, сушаться теплим повітрям із турбодвигуна зеленої вантажівки. Народні майстри виливають воду з горщиків і глечиків. Львів"янин Максим Коваль, 32 роки, закочує по коліна джинси, босоніж ходить по калюжах:

— Не пам"ятаю року, щоб на фестивалі не було дощу. Бог дощем освячує і благословляє ідею відновлення народних традицій. Це свята вода з неба.

На велику сцену виходить організатор фестивалю музикант Олег Скрипка, 46 років. Мікрофони не працюють. Звукорежисер каже, що звук відновлять не раніше, як за півгодини.

— Сьогодні ми разом із гуртом "ТопОркестра" хотіли представити мій новий цигансько-український проект, — говорить Скрипка. — Концерт обов"язково маємо закінчити о десятій вечора. Тому заспіваю без мікрофона.

Коли лунають "Очі чорні", люди підспівують.

Після нього виходить польська співачка Йоанна Словінська. З Латвії приїхав колектив "Ілґі".

11 липня на вечірній сцені грають київські етно-рокмузиканти — "Вася Клаб", "Астарта". Лідер гурту "Мандри" — Фома представляє програму "Український фольк-панк-шансон".

На алеї Майстрів продають вироби народні майстри їх тут 350. Вчать ліпити з глини горщики, робити ляльки-мотанки. За урок треба заплатити від 10 до 30 грн.

Продають книжки українських видавництв, зі сцени лунають вірші.

— Уважаемой циганке греть бы кости на полянке... — читає з листочка ромка у червоній спідниці.

Перед нею 15 слухачів.

Зараз ви читаєте новину «Олег Скрипка співав без мікрофона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути