пʼятниця, 30 травня 2008 15:17

Олег Синельник малює кольорових політиків

Автор: фото: Ольга МАКАРЕНКО
  Чернігівський художник Олег Синельник малює політичні карикатури, своїх приятелів і пишнотілих жінок. Скаржиться, що його картини бояться виставляти в Чернігові
Чернігівський художник Олег Синельник малює політичні карикатури, своїх приятелів і пишнотілих жінок. Скаржиться, що його картини бояться виставляти в Чернігові

Чернігівський художник Олег Синельник, 37 років, працює у стилі гоп-арту. Цей напрям у живописі вигадав художник Микола Небилиця, нині покійний. Олег був його єдиним учнем.

У передпокої висить картина: чоловік і жінка під капелюхом.

— Якось прокинувся зранку з чітким відчуттям, що повинен намалювати жінку і чоловіка в єдності, — розповідає Олег Синельник. — Я супутниці життя ще не маю. Усі жінки, з якими довго зустрічався, чомусь виходили заміж за іноземців.

Одна з улюблених робіт художника — "Свідки Алкокаліпсису", стилізована під ікону. Замість Бога на ній зображений Микола Небилиця. У руках він тримає по склянці горілки. Під ним — Олег з огірком, нижче — два приятелі з випивкою. На іншій картині — "Справжній президент" — художник зобразив тіло в костюмі, замість голови у нього апельсин. На колінах вмостився кіт із люлькою в зубах, у лівій руці перехилилася булава.

— 2006 року мені пообіцяли влаштувати виставку в Чернігівському художньому музеї. За день до того, як треба було розвішувати картини, її заборонили. Мовляв, із 40 робіт 32 не можна показувати, бо в них забагато еротики й політики. А раптом хтось із обладміністрації зайде і себе впізнає?

Художник сідає в позі мудреця, підпирає рукою підборіддя. В його очах з"являється іронічний блиск.

— Мої картини в обладміністрації всім подобаються. Їх хвалять. Але купувати не хочуть. Під час виборів з однаковим задоволенням малюю на замовлення різних партій. Ціна на якісну карикатуру починається від 500 доларів, — розповідає. — Найпершою моєю жертвою був Леонід Брежнєв, якого я намалював у третьому класі. Однокласники казали: "З глузду з"їхав, тебе посадять".

А раптом хтось із обладміністрації себе впізнає?

Картини художник продає від $1 тис. Купують їх здебільшого кияни та поціновувачі з Канади, Німеччини, США, Італії, Франції, Польщі, Росії.

— Кілька полотен придбав мільйонер Олександр Онищенко. Він живе у власному замку в Празі. Ще — письменник Олесь Ульяненко.

Нещодавно художник створив серію картин "Золото України". На кожній — гігантська золотава жінка:

— Хотів показати, що золото України — це жінки. Люблю габаритних дам. Ось ця — золото України, ця — Донбасу, а ця, схожа на Будду, — Закарпаття, — розказує. — Жінка — це богиня, вища раса. Чоловік усе псує, а жінка відроджує.

Олег вмикає повільну музику, згадує свого вчителя Миколу Небилицю.

— Ми товаришували п"ять років, до самої його смерті. Термін "гоп-арт" придумали вдвох. Микола був творчим чоловіком. Якось їхали у гості до спільного друга, купили пляшку горілки. Зайшли до Миколиного приятеля, у печі розплавили її і налили води. Їдемо в забитому тролейбусі, а Кока невдоволено кричить: "Не напирайте! Гляньте, що ви наробили". І дістає з кишені покоряжену пляшку. Пасажири були вражені.

1970, 31 липня — Олег Синельник народився в Чернігові
1975 — розмалював 100 блокнотів серією "Мої пригоди", навіяною "Пригодами Незнайки"
1987 — вступив до Чернігівського педуніверситету на спеціальність образотворче мистецтво
1992 — пішов служити до армії
1994 — учитель ізостудії в обласному Палаці дітей та юнацтва
1995 — карикатурист у чернігівських газетах
2000 — помер учитель, художник Микола Небилиця
2005 — персональна виставка в Чернігівському молодіжному театрі

Зараз ви читаєте новину «Олег Синельник малює кольорових політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути