вівторок, 11 жовтня 2016 07:45

Одесити не могли повірити у війну з Росією

Одесити не могли повірити у війну з Росією

— Як люди під мінометним вогнем, у крові й багнюці вперше відчули себе українцями — головна ідея мого фільму, — розповідає ­режисер 51-річний Сергій Лисенко про свою майбутню стрічку "Одесити на Донбасі".

Цей документальний фільм переміг у конкурсі Держкіно. На його виробництво виділять 1,977 млн грн.

У центрі сюжету — одеські прикордонники, які 2014-го служили на блокпосту "Довжанський" на Луганщині.

— З одного боку в них стріляла російська артилерія, "Гради", а з другого — міномети сепаратистів. Ці 30-річні одесити — переважно українці за національністю, служили в розслабленому портовому місті. Аж тут їх переводять в зону АТО. Не могли уявити війну зі східним сусідом.

Познайомився з цими вояками наш автор сценарію Олександр Лірчук уже в Одесі. Переказували жахливі й водночас героїчні історії. Один з одеситів розповів, що коли починали працювати "Гради", він надягав навушники і слухав пісню "Кінець" улюбленої групи "Дорз". Вона звучить у фільмі "Апокаліпсис сьогодні" американського режисера Френсіса Копполи. Спробуємо реконструювати такий епізод у фільмі.

Блокпост, на якому служили герої фільму "Одесити на Донбасі", зараз на території ЛНР.

— Відтворимо ті події максимально точно і психологічно достовірно. Це буде документальне кіно з елементами ігрового. Зніматимемо волонтерів, байкерів. Тих, хто різними шляхами усвідомили своє українство.

Мій друг працював до війни у сфері інформаційних технологій. У 1990-х емігрував з України, бо не бачив у ній майбутнього. Певний час жив у Ізраїлі, країнах Євросоюзу. Повернувся перед помаранчевою революцією. Брав у ній участь. Вийшов на Майдан 2014‑го, Тепер він — один з найактивніших волонтерів, кавалер ордену "За мужність".

Вважаю своїм обов'язком зробити фільм про таких людей. Адже такі зміни у свідомості відбувається не тільки з військовими, а й з багатьма українцями в тилу.

Зараз ви читаєте новину «Одесити не могли повірити у війну з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути