пʼятниця, 16 березня 2018 06:05

Одеська влада цькує художника Ройтбурда

Автор: WWW.RUSVESNA.SU
  Одеський ху­до­жник Олександр Ро­йт­бур­д брав активну участь у Революції гідності
Одеський ху­до­жник Олександр Ро­йт­бур­д брав активну участь у Революції гідності

Художник Олександр Ройтбурд переміг у конкурсі на посаду директора Одеського художнього музею. Понад два місяці обласна рада відмовляється зробити призначення.

— Не каждый скрипач может стать директором филармонии. Не каждый художник может возглавить музей, — вот мой главный аргумент. Уверен в одном: должность директора такого важного для всей области учреждения должен занимать человек хозяйственный, расчетливый, — написав у "Фейсбук" 36-річний Віталій Саутьонков, депутат Одеської облради, представник "Опозиційного блоку".

— Неприпустимі публічні висловлювання деяких депутатів про Олександра Ройтбурда виглядають як цькування авторитетного митця, — каже директор Національного художнього музею України Юлія Литвинець, 41 рік. Підписала відкритого листа до голови Одеської облради.

— Створюють небезпечний ґрунт для громадянського протистояння в місті. Ройтбурд відомий не лише як художник, а й як успішний організатор та арт-менеджер. Зокрема, саме завдяки його авторитету 1996 року в Одесі створили Центр сучасного мистецтва Сороса. Він також тривалий час був членом ради розвитку Національного культурного та музейного комплексу "Мистецький Арсенал".

— Ситуація в Одеському художньому музеї критична. Через аварійний стан скляної стелі підтоплена зала живопису. Потрібне негайне втручання, — каже Олександр Ройтбурд, 56 років.

— Мої опоненти стверджують, що конкурс провели неправильно, бо не був присутній представник профільної комісії облради. У законі не вказано, що він мав бути. Більшість голосів віддали за мене співробітники музею. Нема жодних доказів фальсифікації.

Планував активізувати придбання нових експонатів. У першу чергу — за рахунок пожертвувань і позабюджетних коштів. Не всі роботи сучасних художників, представлені в музеї, гідні його колекції. Немає ні відеоарту, ні фотографії. А періодизація колекції "до 1917 року" і "після 1917 року" — пережиток.

— Представник сучасного мистецтва Олександр Ройтбурд подався на конкурс директора, попри те, що Одеський музей — у вкрай незадовільному стані. Переміг прозоро, — каже мистецтвознавець 36-річна Аліса Ложкіна. — Місцева влада почала всіма способами затягувати призначення Ройтбурда. Депутати підбурюють одеситів проти нього. Критикують його дописи у "Фейсбуку", де він обурюється станом застою Одеси. Опоненти Ройтбурда, які "захищають" від нього музей, навряд чи знають, де цей заклад знаходиться. Скандал не має жодного стосунку до музейної реформи. Питання із затягуванням призначення — суто політичне. Олександра Ройтбурда цькують через його патріотичну позицію.

Зараз ви читаєте новину «Одеська влада цькує художника Ройтбурда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути