вівторок, 04 червня 2013 00:15

Нікас Сафронов одночасно пише 10 картин

Автор: картина Нікаса Сафронова
  Картину російського художника Нікаса Сафронова ”Чарівні сіті” виставили у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка
Картину російського художника Нікаса Сафронова ”Чарівні сіті” виставили у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка

— Нічого собі, це точно картина? Ану полапаю, — 22-річний Олег тягнеться рукою до картини 57-річного Нікаса Сафронова "Спогади про Рай". Виставку вибраних робіт московського художника відкрили 30 травня у Полтавському художньому музеї ім. Миколи Ярошенка.

— Дурак, відійди, — смикає Олега за рукав його дівчина. — Хіба повилазило — картина справжня, навіть мазки фарби видно.

У виставковому залі понад 100 осіб. На відкриття пускають тільки за запрошеннями. На тлі чорного банера з портретом митця грає симфонічний оркестр. Художник не приїхав.

— Никас повредил сухожилие на руке, ему сделали операцию, сейчас реабилитируется, — говорить його племінник 42-річний Ігор Сафронов. — А вообще у него сумасшедший ритм жизни. Встает в час дня, днем встречи, конференции, вечером — друзья, может, какие тусовки, и только ночью начинает писать картины. Одновременно делает до 10 штук. На одну может потратить до 8 часов.

На виставці 41 полотно, кожне в пластиковій або масивній дерев'яній рамі. Найбільше відвідувачів біля роботи "Чарівні сіті". На ній берегом моря йде оголена жінка з головою чайки, на плечі тримає рибу, в руці — сітку.

— Сафронов працює на масову культуру, — каже заслужений художник України Микола Підгорний. — Але його картини професійні. Думаю, він тримає правильну лінію, бо сучасний майстер має багато заробляти.

Сафронов — один із найдорожчих російських художників. Замовити йому портрет може коштувати $100 тис.

Поряд спирається на ціпок письменник Володимир Карпенко, розглядає портрет "Мій син Стефано", де зображений хлопець років 10.

— Волосся, глазки і обличчя як живі, — розказує. — Нікас — фотограф серед художників, недарма малював портрети Елтона Джона, Стінґа, Девіда Бові, Софі Лорен. А більшість сучасних митців прикриваються творчим пошуком і творять таку мазню, що дивитися не можна.

Організатори кажуть, на деяких полотнах Сафронов відтворив власні сни й заклав подвійний смисл.

— Например, "Распятие Иисуса Христа" изображено на фоне ночного Нью-Йорка с восходящим солнцем, — пояснює менеджер виставки 38-річний Євген Лавренко. — Город — символ финансового центра мира, с его низменными пороками, а восход означает надежду на лучшее.

Експозиція триватиме місяць.

Зараз ви читаєте новину «Нікас Сафронов одночасно пише 10 картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути