Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2019 06:11

Нідерланди виграли Євробачення

Автор: REUTERS
  Нідерландський співак Дункан Лоренс акомпанує на піаніно під час свого виконання балади ”Аркада” на сцені Тель-авівського конференц-центру в Ізраїлі. Переміг на 64-му міжнародному музичному конкурсі Євробачення
Нідерландський співак Дункан Лоренс акомпанує на піаніно під час свого виконання балади ”Аркада” на сцені Тель-авівського конференц-центру в Ізраїлі. Переміг на 64-му міжнародному музичному конкурсі Євробачення

Співак із Нідерландів 25-річний Дункан ­Лоренс став переможцем 64-го Євробачення.

Фінал пісенного конкурсу відбувся в Тель-Авіві, Ізраїль, 18 травня.

Гасло цьогорічного заходу — "Дозволь собі мріяти".

Професійне журі розмістило голландця на третьому місці, а телеглядачі — на другому. За результатами змішаного голосування Дункан Лоренс ­отримав найбільшу кількість балів — 492.

Другу сходинку посів 26-річний Алессандро Махмуда з Італії. Третя позиція — в росіянина Сергія Лазарєва, 36 років.

— Перемога голландця передбачувана, бо збіглася з упевненістю букмекерів, які пророкували йому перше місце, — каже музичний критик Ігор Панасов, 43 роки. — Звідки вони з року в рік так точно прогнозують доволі хаотичний музичний конкурс — для мене загадка. А щодо власне тріумфу Дункана Лоренса маю дві гіпотези. Перша — слухачам конкурсу після торішньої переможниці Нетти Барзілай захотілося лірики. Друга — приспів Лоренса нагадує за мелодикою хіти американського рок-гурту "Імеджін Дреґонс" 2017–2018 років, а це подобається людям.

Особисто я за матеріалом бачу двох найкращих виконавців цьогорічного Євробачення. Це італієць Алессандро Махмуд — актуальний за звучанням і багатожанровістю. І Тамара Тодевська з Північної Македонії, яка посіла восьме місце — рекордне в історії своєї країни. Актуальна за вокалом і артистизмом.

Євробачення важливе завдяки тому, що має великий рейтинг серед глядачів. Це інструмент, що може стимулювати культурні тренди, транслювати послання. Головне з них таке: ми всі, європейці, різні й вільні. Можемо кохатися як хочемо, виглядати як бажаємо, співати у стилі, в якому хочемо. І ми повинні поважати вибір одне одного. У цьому сенсі цьогорічний захід не відрізнявся від попередніх.

Є ще суто музичний складник. Мені подобається те, що відбувається з конкурсом, починаючи з 2016 року, коли перемогла Джамала. Усе частіше серед найкращих опиняються пісні, які або є мистецтвом, або недалеко від цього поняття.

Перемога Дункана Лоренса на Євробаченні — п'ята для Нідерландів. Востаннє представник цієї країни посідав перше місце 1975-го.

Усього на цьогорічному Євробаченні виступали артисти 41 країни. Україна не брала участі в конкурсі. Переможниця нацвідбору 27-річна Ганна Корсун із творчим псевдонімом Марув і Національна суспільна телерадіокомпанія України не змогли домовитися про умови контракту.

— Мені здається, Марув зі своєю "Піснею сирени" була на місці не нижче третього, — про­довжує Панасов. — Яскравий і органічний образ, трохи провокаційний номер — цього мало б вистачити, аби опинитися серед фаворитів.

Кілька зірок стали почесними гостями заходу, які виступили у вечірній програмі фіналу. Серед них були американська співачка Мадонна й українка Вєрка Сердючка.

Україна могла посісти перше місце

— Після перегляду виступу представника Нідерландів я подумав, що він може перемогти. Тому фінальний результат не здивував, — говорить 25-річний Максим Комлєв, журналіст онлайн-видання про музику "Слух". — Чудова балада "Аркада", зрозумілий усім текст про кохання, приємний хлопець і красивий голос. Чому б і ні? У виступі Дункана Лоренса відчувалася щирість. Але я майже впевнений, що Марув виграла б це Євробачення. Конкурс усе частіше стає майданчиком для апеляції до толерантності, рівних прав та інших соціально-важливих послань. Цей рік не став винятком. Той же Дункан Лоренс 2018-го зізнався, що бісексуал. Це логічно, враховуючи охоплення конкурсу та його мільйонні перегляди.

З музичної точки зору Євробачення не має ніякої цінності. Сучасному слухачеві чи музичному журналісту там не знайти одкровення. Але якби не цей захід, ми не мали б розкішного національного відбору, а європейські мовники — шаленої кількості переглядів. Тому нехай воно буде.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди виграли Євробачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути