Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 00:20

"Не встигаю нічого по хаті, зайвих речей назбиралося. Усі радять француженку почитати"

Автор: ВАЛЕРІЙ ШМАКОВ
  Дмитро й Віталій Капранови (у темних вишиванках) спілкуються з читачами під час Форуму видавців. У Львові письменники презентували новий роман ”Справа сивого”. Дія розгортається в Дніпропетровську 1930-х. Молодому слідчому доручають зайнятися підпільною націоналістичною організацією, яку очолює історик Дмитро Яворницький, за сюжетом
Дмитро й Віталій Капранови (у темних вишиванках) спілкуються з читачами під час Форуму видавців. У Львові письменники презентували новий роман ”Справа сивого”. Дія розгортається в Дніпропетровську 1930-х. Молодому слідчому доручають зайнятися підпільною націоналістичною організацією, яку очолює історик Дмитро Яворницький, за сюжетом

— Президент сюди приїде? Чого вони сходи червоною доріжкою застелили, — розмовляють дві викладачки львівського університету імені Івана Франка. Піднімаються сходами до актової зали, намагаються не ступати на килим.

Тут у рамках 25-го Форуму видавців має відбутися презентація книжки глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука "Діялог лікує рани". Написана в формі інтерв'ю. У ній ідеться про самого автора, його стосунки з Папою Римським, про церкву та її роль у сучасній Україні, непрості українсько-польські взаємини.

До приміщення не впускають охоронці з раціями. Чекають Петра Порошенка. У коридорі зібралися з півсотні людей —

їм не вистачило місця в залі. Поверхом вище на балконах зайняті всі стоячі місця.

На Форумі видавців із 19 по 23 вересня загалом було 900 подій. Відбувалися в Палаці мистецтв на вулиці Коперника й ще за 50 адресами по всьому Львову.

— Фредерік Беґбедер (53-річний французький письменник, автор романів "99 франків", "Кохання живе три роки" на Форумі представив книжку "Життя без краю". — ГПУ) ні одного ді-джей сету не зіграв учора на вечірці. А я спеціально заради нього залишалася у Львові. Заплатила 340 гривень. Живу в райцентрі Пустомити, — каже 26-річна Ольга Куліковська. Стоїть на першому поверсі Палацу мистецтв біля стенда видавництва "Рідна мова". Тримає видання "Дім — нуль відходів" француженки Беа Джонсон.

— Через роботу не встигаю нічого по хаті. Речей зайвих назбиралося. Усі радять цю француженку почитати. Та й тут на Форумі дешевше купити, ніж у книгарні.

У дитячій обласній бібліотеці відбувається лекція про те, як долучати молодь до читання.

— Моя книжка "Стежка в долонях" за собівартістю коштує 97 гривень, — каже письменниця й журналістка Оксана Щирба, 29 років. — Але в книгарні ціну збільшили втричі. Виявилося, що я дорожча за Юрія Андруховича. Книжки мають бути доступні. За кордоном вони також дорогі, але там і зарплати вищі.

21 вересня у дворі Університету банківської справи публічне інтерв'ю дає сирійська поетеса й активістка Холуд Шараф. Працювала в лікарні при жіночій колонії в сирійському місті Аль-Сувейді. Була свідком тортур ув'язнених. Отримувала погрози від поліції.

— У Сирії є певна культура страху, — розповідає Холуд Шараф. Говорить англійською, робить паузи — добирає слова. — У рідному Аль-Мджемрі птахи бояться людей, бо на них полюють. Діти бояться старших, бо виснажені дорослі можуть зірватися. Жінки бояться й не довіряють чоловікам. Мужчини — військовим. Я вважала, що це норма.

Коли приїхала в Україну, здивувалася — птахи живуть поруч із людьми. Можливо, річ у тім, що українці змогли вчасно зорганізуватися. Створюєте громадські організації, культурні ініціативи, благодійні проекти. Українці говорять про війну з "холодним розумом". Ви перестали виживати. Купуєте домівки, будуєте дороги, маєте бізнес, відпочиваєте, проводите книжковий форум, але попри це все — воюєте. Це той шлях, який Сирії потрібно ще пройти.

На наметі "Видавництва Старого Лева" напис "Знижки". Зібрався натовп. Люди переглядають книжки та складають у стопки. Товстий збірник інтерв'ю з грузинським політиком Кахою Бендукідзе замість магазинних 150 грн продають за 80. Іронічна історія ХХ ст. "Європеана" чеського письменника Патрека Оурдженіка — 40 грн, "Не сподівайтесь позбутись книжок" італійця Умберто Еко — 30.

— Назбиралося трохи потертих книжок, або ж останні екземпляри з тиражу. Їх реалізуємо, — каже менеджер із продажу "Видавництва Старого Лева" 33-річний Олекса Шкляр. — На "Знижки" привезли 800 примірників. За перші два дні Форуму продали приблизно 200.

— Взяла десять книжечок онукам, — додає Марія Михайлівна, 68 років, із важкою полотняною сумкою на плечі. — Заплатила 340 гривень.

Шукали з сином-першокурсником спеціалізовану літературу. Я — фахові підручники з англійської, він — із матаналізу. Повертаємося ні з чим. Зате художньої літератури на всяк смак, — каже 39-річна Олена Пазилюк, учителька англійської мови зі львівської школи. Іде до виходу зі збірником "Кіборги". Ці комікси створили за спогадами захисників Донецького аеропорту.

До ювілейного Форуму організатори видали альманах "Форумологія". Написано, що за 25 років літературного фестивалю у Львові продали 5 млн книжок.

Нагородили збірку Станіслава Асєєва

Нагороди 25-го Форуму видавців також отримали такі книжки.

Спецномінація "Свобода" — збірка статей донецького журналіста Станіслава Асєєва "В ізоляції". Він перебуває у полоні бойовиків ДНР.

Номінація "Класична українська література" — Леся Українка "Листи: 1876–1897".

Номінація "Нон-фікшн" — спогади американського генерала Джозефа Лі Геловея про війну у В'єтнамі "Ми були солдатами і молодими".

Номінація "Біографія" — польська письмениця Аґата Тушинська. У книжці "Наречена Шульца" розповідає про Юзефіну Шелінську, в яку був закоханий художник і літератор з Дрогобича Бруно Шульц.

Номінація "Історія" — Енн Еплбаум "Червоний голод: Війна Сталіна проти України".

Загалом призами відзначили 14 видань.

Зараз ви читаєте новину «"Не встигаю нічого по хаті, зайвих речей назбиралося. Усі радять француженку почитати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути