Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 07:20

Назвали лауреатів Шевченківської премії

Автор: www.museum.net.ua
  Офорт із серії ”Втрачений рай” цьогорічного лауреата Шевченківської премії Павла Макова. Художник намалював плани дачного містечка на Муромському водосховищі під Харковом, за 15 кілометрів від кордону з Росією. Живе в ньому понад 10 років
Офорт із серії ”Втрачений рай” цьогорічного лауреата Шевченківської премії Павла Макова. Художник намалював плани дачного містечка на Муромському водосховищі під Харковом, за 15 кілометрів від кордону з Росією. Живе в ньому понад 10 років

У номінації "Література" Шевченківську премію цьогоріч отримає поетеса 86-річна Емма Андієвська. Відзначили її збірки віршів "Міста-валети", "Бездзиґарний час", "Шухлядні краєвиди", "Маратонський біг" і "Щодення: перископи".

— Андієвська майже все життя прожила за кордоном, але її творчість є абсолютно українською, — каже письменник, головний редактор літературного часопису "Кур'єр Кривбасу" Григорій Гусейнов, 67 років.

— Вона народилася в Донецьку в російськомовній родині. Українську вперше почула 6-річною, після переїзду сім'ї до Вишгорода на Київщині. Відтоді вважала її рідною. Батько Емми був хіміком. На початку війни його розстріляли працівники НКВС. 1943-го сім'я Андієвської разом із відступаючими з Києва нацистами емігрувала до Німеччини. Першу збірку поетеса видала 1951-го в Мюнхені. Вона потрапила в руки професора й літературознавця Володимира Державіна (1947–1951 років викладав в Українському вільному університеті в Мюнхені. — ГПУ). Прочитавши вірші, сказав: "Тепер можу помирати спокійно, коли в України є така поетеса".

— Емма Андієвська малює картини, пише казки й романи. Але найбільш промовистими є її вірші, — говорить літературознавець 42-річний Ростислав Семків. — Її поезія має відточений стиль. Створює образи, які можна тлумачити по-різному. Через це недосвідченим читачам вірші Андієвської сприймати важко. Конкурентами на отримання премії були поети Сергій Татчин, Віктор Терен, прозаїк Володимир Рафєєнко. Всі вони — автори хороших текстів, але не дотягують до вагової категорії Емми Андієвської.

У категорії "Публіцистика" переміг історик 60-річний Сергій Плохій із книжкою "Брама Європи".

— Ця книжка — науково-популярна. Написана живою мовою. Простими словами пояснює історію України — від скіфських воєн і до сьогодення, — продовжує Семків. — Доносить історичну правду не стільки для українців, скільки назовні. Плохій очолює Український науковий інститут у Гарвардському університеті, США. Спочатку видав "Браму Європи" англійською. Її обговорювали в пресі й університетах США, Великої Британії, Австралії.

Шевченківську премію у галузі візуального мистецтва присудили художнику 59-річному Павлові Макову.

Навесні 2013-го створив 12 малюнків у техніці офорту. Зобразив плани ділянок із дачного містечка поблизу Харкова. На картинах є будинки, паркани, металеві контейнери, але майже немає людей.

— Припускаю, що ми справді можемо втратити цю землю у буквальному сенсі слова, — каже Маков. — Цей дачний кооператив розташований за 15–20 кілометрів від кордону з Росією. Відчув, що земля йде з-під ніг, коли вибрали президентом Віктора Януковича. Зрозумів: Україна перетворюється на чорну діру. Звідси й назва — "Втрачений рай".

Церемонія нагородження лауреатів Шевченківської премії відбудеться 9 березня. Розмір грошової нагороди для переможців щороку визначає президент України. Торік вона становила 240 тис. грн.

У номінації "Кіномистецтво" відзначили продюсера й режисера 47-річного Володимира Тихого.

Він зняв цикл документальних фільмів про Революцію гідності — "Бранці", "Зима, що нас змінила", "Сильніше, ніж зброя", "Небо падає, або Три місяці з життя Устима Голоднюка".

— Тихому та його команді вдалося зібрати величезний масив унікальних історичних кадрів, — каже режисер 56-річний Андрій Дончик. — Наприклад, зафільмували, як медики намагалися врятувати від смерті героя Небесної сотні Сергія Нігояна. Не кинули знімати, навіть коли на Майдані почали стріляти. Якось одному з операторів кулею поцілили в руку. Він продовжував працювати, доки йому робили перев'язку. Ці фільми є своєрідним літописом, яким користуватимуться багато поколінь.

Крім Володимира Тихого, Шевченківську премію отримають оператори його документальних фільмів Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко і Юрій Грузинів.

20 років писала хорову симфонію "Світлі піснеспіви" київська композиторка Вікторія Польова, 55 років. За цей твір цьогоріч стала лауреатом Шевченківської премії у номінації "Музичне мистецтво".

— У симфонії відчувається глибина, життєвий досвід, — каже музикознавець Любов Морозова, 35 років. — За основу твору Вікторія Польова взяла церковні молитви. Однак симфонія "Світлі піснеспіви" не є релігійною, має універсальний характер. Авторка показала світ, у якому проводить слухача від смерті до воскресіння, від гніву, занепокоєння — до радості. Вона продовжує традиції національної хорової школи — Дмитра Бортнянського, Артемія Веделя, Максима Березовського.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреатів Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути