Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2009 18:45

Наших фільмів не буде на Каннському фестивалі

13 травня у Франції розпочнеться 62-й Каннський кінофестиваль. Напередодні режисер 28-річний Михайло Костров на прес-конференції у столичному кінотеатрі "Київ" заявив, що його короткометражка "Діти" представлятиме на заході Україну.

У фільмі йдеться про жінку, яка хоче вдочерити ВІЛ-позитивну дівчинку.

— Знімали в Макіївському дитбудинку, де живуть ВІЛ-позитивні діти. Акторки через дубль вибігали на вулицю плакати, — розповідає режисер. — Моя дружина Лєна плакала в мене на плечі. Просила усиновити дівчинку, яка назвала її мамою. Слава Богу діти не називали мене папою, я би цього не пережив. Коли поверталися додому, у поїзді я напився.

На фестиваль фільм відіслав продюсер Ігор Дегтенко.

— Я в Канни не поїду, — каже Костров. — Мені начхати на результати. На фестивалях усе прораховано. Чим більший фестиваль, тим більший бардак.

Каже, що розпочинає знімати два серіали. У березні дописав сценарій 3D-мультфільму "Микита Кожум"яка".

— Три тисячі сторінок наваяв. Мультик мав вийти торік, але через кризу зйомки призупинили. Тепер поновлюють.

Директор Української кінофундації 59-річний Андрій Халпахчі не чув про стрічку Михайла Кострова.

— Цього року наших фільмів у конкурсній програмі немає, — каже він. — У фестивалі візьмуть участь стрічки лише із 14 країн світу. Не дивно, що України там немає.

— Нещодавно нам повідомили, що "Діти" не потрапили до конкурсної програми, — зізнається Ігор Дегтенко. — Його показуватимуть поза конкурсом 17 травня — у День людей, які загинули від СНІДу.

За Золоту пальмову гілку змагатимуться 20 стрічок. Серед них — "Розірвані обійми" Педро Альмодовара, "Безславні покидьки" Квентіна Тарантіно та "Пророк" Жака Одьяра. Журі очолює французька акторка Ізабель Юппер.

Результати оголосять 24 травня.



Богдан Ступка знімався бесплатно

— В українському павільйоні за кавою й чаркою горілки укладемо чимало вигідних угод, — каже директор Української кінофундації Андрій Халпахчі, 59 років. Поза конкурсом у Парижі він покаже фільми Марини Кондратьєвої "Якось я прокинуся", Валерія Ямбурського "День переможених" та Володимира Лєрта "Відторгнення".

— "День переможених" — драматична трагікомедія про покоління, яке пережило голод, війну, соціалізм і тепер живе у страшних умовах, — розповідає 40-річний Валерій Ямбурський. — Стрічку знімав за однойменним романом Володимира Яворівського (голова Спілки письменників. — "ГПУ"). Сказав йому: "Із таким талантом до написання книжок вам гріх займатися політикою". У відповідь він розсміявся.

Стрічка "Відторгнення" готова на 70%. На фестивалі покажуть нарізку готової частини. У фільмі йдеться про кохання під час загибелі світу. Знялися Богдан Ступка, Агнія Дітковскіте, Олександр Баширов.

— Стільки спецефектів, як у нас, в українському й російському кіно ще не було, — хвалиться Володимир Лєрт, 29 років. — Ступці сподобався сценарій. Він погодився зніматися безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Наших фільмів не буде на Каннському фестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути