вівторок, 27 грудня 2016 07:15

Нарешті перестанемо показувати Баскова і Кобзона

Нарешті перестанемо показувати Баскова і Кобзона

— В Україні цього року запустили кіновиробництво, стає популярною українська музика. Цьому сприяло ухвалення законів про мовні квоти на радіо, про українське кіно та виведення російських інформаційних програм з ефірів українського телебачення, — каже голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 39-річна Вікторія Сюмар. Представляє фракцію "Народний фронт".

У вересні набув чинності закон, за яким в українському ефірі не може бути більше третини російських фільмів і телепередач.

— Завдяки цьому з'явилося багато програм, які роблять українські актори та журналісти. Ще мене дуже тішить, що центральні канали записали власні новорічні шоу. Нарешті ми перестанемо показувати "голубиє огонькі" з Басковим і Кобзоном, — додає Сюмар

Із листопада кожна четверта пісня на радіо має бути українська.

— Квоти на радіо — це справді прорив. Отримуємо багато позитивних відгуків від слухачів. Кажуть, не знали, що є стільки якісної україномовної музики. Перед прийняттям закону нам довелося це пояснювати власникам і ведучим радіостанцій. Вони говорили, що не зможуть знайти 25 відсотків композицій їхнього формату державною мовою. Але навіть радіо, які транслюють нестандартні жанри — електронну музику, наприклад, успішно виконують це завдання. Дехто намагається обходити закон. З такими правопорушниками потрібно боротися. Ось і радіо "Шансон" вже отримало своє. Його оштрафували на 294 тисяч гривень за трансляцію пісні Дениса Майданова "Тихий океан", яка славить російський флот, — каже активіст громадського руху "Відсіч" 35-річний Сергій Оснач.

— Українських передач стало помітно більше. Проте ще доведеться боротися з російськими фільмами і серіалами, які пролазять в ефір, маскуючись під спільне виробництво. Закон, що регулює ці моменти, потрібно допрацьовувати. Сам чув на засіданні Комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно від директора телеканалу "Україна" Євгена Лященка, що вони не мають змоги виробляти кіно державною мовою. Мовляв, у них немає сценаристів і акторів, які вільно писали і розмовляли б українською. Тим, хто не здатен створювати гідний продукт для нашого ринку, не варто цього робити.

21 грудня Верховна Рада подовжила дію пільги для українських виробників і кінопрокатників. Ще рік вони зможуть не платити 20% податку на додану вартість.

Зараз ви читаєте новину «Нарешті перестанемо показувати Баскова і Кобзона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути