Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 06:45

"Намагалися зробити все можливе, щоб росіяни не зняли наш прапор"

"Намагалися зробити все можливе, щоб росіяни не зняли наш прапор"
Воєнну драму "Черкаси" про ці події зняв режисер Тимур Ященко Фото: Zmi.ck.uа

12 із 68 членів екіпажу українського тральщика (військовий корабель для пошуку і знешкодження морських мін. — ГПУ) "Черкаси" написали рапорт на звільнення й зійшли на берег після ультиматуму про перехід на бік Росії. Військові, які залишилися на судні, вирішили не здаватися окупантам.

Воєнну драму "Черкаси" про ці події зняв режисер Тимур Ященко.

У березні 2014 року тральщик "Черкаси" разом із ще 12 українськими ко­раблями росіяни заблокували на озері Донузлав у Чорноморському районі Криму. Екіпаж чинив опір протягом трьох тижнів. "Зелені чоловічки" штурмували "Черкаси" з катерів і бойових вертольотів, за сюжетом.

— Головними героями фільму є двоє сільських хлопців Мишко і Левко, які проходили строкову службу на тральщику "Черкаси", — розповідає Тимур Ященко, 33 роки. — Цей корабель — збірний образ Військово-морських сил України. Я сам із Черкас, і мене особисто зачепило, що вони в умовах російської окупації показали себе як 300 спартанців.

Для мене це абсолютно міфологічна історія. Натхненням для картини послужили аматорські ролики моряків "Черкас" і десантного корабля "Костянтин Ольшанський", що задокументували високий бойовий дух українців. Це історія про дорослішання, про дозрівання головних героїв і нації.

Знімати стрічку ­почали у квітні 2017-го в ­Очакові Миколаївської області. ­Берегом кримського озера ­Донузлав стала Кінбурнська коса між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем. Сцени проросійських виступів у Криму ­знімали в Одесі. Також локацією були Київ і Чернігівська ­область.

Консультантом у фільмі є командир "Черкас", капітан другого рангу Юрій Федаш. Він служить в Одесі начальником відділу бойової підготовки ВМСУ. Одну з ролей у фільмі зіграв колишній матрос тральщика Михайло Воскобойник.

— Ми збираємося на річницю подій, — говорить 37-річний Юрій Федаш. — Розпитуємо один одного, як змінювався світогляд, що для себе зрозуміли про Батьківщину і присягу. Більшість колишнього екіпажу "Черкас" продовжує нести службу у Військово-морських силах. У березні 2014-го було необхідно швидко приймати рішення. Хтось захотів це робити. А хтось вирішив піти додому і сказати: "Я так не граю". Ще хтось був мотивований Росією. А ми зробили так, як нас виховували. Корабель у нас був підготовлений. Подвигу я не бачу — ми просто виконали свою справу.

Тральщик "Черкаси" був єдиний із 13 українських кораблів, хто не спустив державний прапор до сходу останнього свого моряка з борту.

— Ми намагалися зробити все можливе, щоб прапор не зняли. Прив'язали його до щогли, шкет відрізали. Й змастили щоглу, щоб до стягу не дісталися. Після нас його ще тиждень не могли зняти, — каже старший матрос Антон Толмачов, 29 років.

Бюджет фільму "Черкаси" становить 40 млн грн. На екрани стрічка вийде 24 серпня 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «"Намагалися зробити все можливе, щоб росіяни не зняли наш прапор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути