пʼятниця, 27 січня 2012 07:00

Найдорожчим художником став китаєць

Автор: фото з сайта www.artinvestment.ru
  Картину із серії ”Лотоси” китайський художник Чжан Дацянь написав тушшю
Картину із серії ”Лотоси” китайський художник Чжан Дацянь написав тушшю

Найбільше грошей на світових аукціонах торік зібрали картини китайського художника Чжана Дацяня. Сума виторгу на аукціонах — $506,7 млн. Живописець помер 29 років тому. Друге і п'яте місця серед найдорожчих митців також зайняли китайці. До цього 13 років поспіль першість тримав іспанець Пабло Пікассо. Його тільки раз потіснив американець українського походження Енді Воргол.

— Бум на китайське мистецтво легко пояснити, — каже київський арт-критик Костянтин Дорошенко, 39 років. — Китайська економіка вистояла перед загальною кризою. Там виробляють усе, що коштує 3 копійки і споживають у цілому світі. Це сприяє розвитку  почуття гордості за державу. На цій хвилі китайці почали вкладати у своє мистецтво. Рекордна вартість робіт китайських художників — елементарна спекуляція. Бо за спеціально завищеними цінами їхні твори купують китайські мільярдери. Колись один австрійський колекціонер із патріотичних міркувань підняв ціни на роботи Ґустава Клімта і зробив його одним із найдорожчих у Європі.

Феномен Пікассо і Воргола десятиліттями штучно роздмухується світовими аукціонними будинками. Найдорожчі роботи обох авторів давно продані, а картини другого ряду — дешевші. Тому вони збирають менше. Аукціон — це наполовину спектакль. Лише здається, що у людей загоряються очі, вони починають усе істерично скуповувати. Часто там існують домовленості, хто за що готовий заплатити.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчим художником став китаєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути