середа, 30 червня 2010 07:37

Найдорожчий у світі тайванець стає українцем

Автор: фото: Андрій Шматов
  Полотно ”Велика ”ци” всесвіту: енергія та проявлення розуму” тайванський художник Лі Сандань намалював 2008-го. У столичному художньому музеї відкрилася спільна виставка Лі Санданя та українського художника ірландського походження Майкла Мерфенка
Полотно ”Велика ”ци” всесвіту: енергія та проявлення розуму” тайванський художник Лі Сандань намалював 2008-го. У столичному художньому музеї відкрилася спільна виставка Лі Санданя та українського художника ірландського походження Майкла Мерфенка

24 червня в Національному художньому музеї відрили виставку "Внутрішнє світло"  тайванця Лі Санданя, 51 рік, та українського художника ірландського походження 36-річного Майкла Мерфенка. Показують 43 картини.

Лі Санданя називають найдорожчим у світі тайванцем. До Києва він приїхав у супроводі асистентів. Роздає автографи, усміхається, кланяється.

— Більшість китайських зірок наслідують західне мистецтво або китайську класику: із горами, водами, квітами і птахами на шовку чи папері. Майстер Лі жартує над жанром "квіти і птахи" у своєму циклі "Барви в барвах", — говорить куратор проекту Костянтин Дорошенко, 38 років. — Я запропонував йому зробити спільний проект із Майклом торік на Венеційському бієнале.   Приємно, що така зірка знайшла час між виставками в Токіо, Лондоні, Нью-Йорку приїхати до нас.

Лі Сандань — учитель дзен-буддистської школи Форшанг. Має математичну освіту. Першу картину намалював у 34 роки під час медитації.

— Коли мені було 10 років, учитель загадав зробити малюнок. Я повністю провалився. Коли помітив, що він до мене підходить, швидко згорнув сувій і від сорому закрився руками. Після цього ганебного випадку 20 років не малював. Хіба черкав трохи кульковою ручкою.

Полотна Лі висять упереміш із роботами Мерфенка. Майкл народився у Великобританії, художню освіту отримав у Бельгії. Одружився з українкою, 1997-го переїхав до Києва. Після цього родове прізвище Мерфі змінив на Мерфенко.

— Я люблю працювати тільки в Україні, бо такого неба немає ніде, — каже він. На виставку художник прийшов у фіалковій сорочці, нігті вкрив фіолетовим лаком. Говорить українською з акцентом. — Енергетика чужої землі змушує писати по-іншому, ти нічого не можеш із цим зробити.

Родове прізвище Мерфі змінив на Мерфенко

25 червня Лі Сандань дав у музеї майстер-клас. Йому допомагають молоді асистентки. Одна підтримує мольберт, інша подає пензлі, накладає на палітру олійні фарби. Майстер написав чотири картини, на кожну витратив приблизно 20 хв. Одне полотно присвятив Україні.

— Учора я ходив до Києво-Печерської лаври. Відвідав ближні та дальні печери. Помітив, що там усі тримають свічку, затиснуту між середнім і безіменним пальцями. Зараз малюю картину — свічку в руці та буддійський символ — лотос. У наших релігіях багато спільного.

Тайванець відвідав майстерню художника Іллі Чичкана. Каже, на наступному бієнале хоче зробити спільну виставку із ним і Марфенком.

— Ілля — українець, Майкл — напівукраїнець. Я теж відчуваю, що стаю українцем, — говорить Лі. — Про це й зробимо проект.

Виставка в художньому музеї триватиме до 8 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий у світі тайванець стає українцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути