вівторок, 26 лютого 2013 05:30

Найдорожче фотографії українця продавали за мільйон доларів

Автор: фото з сайта www.behance.net
  Одна з двох світлин диптиху ”Нео” Олени і Віталія Васильєвих, який продали у Лондоні на аукціоні за рекордну ціну
Одна з двох світлин диптиху ”Нео” Олени і Віталія Васильєвих, який продали у Лондоні на аукціоні за рекордну ціну

За $63,4 тис. продали у Лондоні диптих із фотопроекту "Нео" українських фотографів Олени та Віталія Васильєвих. Вона була лотом на лютневих торгах витворів сучасного мистецтва аукціонного дому "Філіпс". Роботу називають найдорожчою українською світлиною.

— Це не найбільша вартість фото, проданих українцями, — каже київський фотохудожник Віктор Марущенко, 67 років. — Найбільше платять за  знімки Бориса Михайлова. Нещодавно паризький центр "Помпіду" купив за мільйон доларів серію його робіт. З точки зору мистецтва Васильєви — середні комерційні фотографи, які пробиваються на ринку. До арт-простору жодного стосунку не мають. У Києві сучасні мистецькі фото виставляє хіба "ПінчукАртЦентр". Наприклад, роботи німця Андреаса Гурського, який продав найдорожчу світлину за 4 мільйони доларів. Оце, я розумію, ціна. А 60 тисяч — так собі. Для української фотографії, може, й великі гроші, бо в нас відсутній ринок. Навіть у Білорусі й Узбекистані є будинки фотографії. У нас — ні освіти, ні галерейного бізнесу. В Берліні 400 галерей, 200 виставляють фотографії. Тому наші фотографи й роблять спроби на заході. До того ж продати свої світлини з аукціону — не рівень. Рафіновані колекціонери купують або напряму, або через галереї. Васильєви друкуються у журналах типу "Воґ". Але то не показник мистецтва фотографії. Рівень — це музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Васильєви — посередні. Ото, буває, продають ковбасу на базарі. Кілька перекупок стоять, а купують тільки в однієї. Бо гарно розрекламувала. А по суті — звичайна ковбаса, як у всіх. "Нео" — це кічуха натуральна. Роботи купили, бо комусь сподобалися. Це справа смаку.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожче фотографії українця продавали за мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути