середа, 11 червня 2008 17:58

Надія Косміаді роздаровує батькові картини

Виставку художника й архітектора Георгія Косміаді відкрили в Російському культурному центрі в Києві. На стінах — 30 полотен із Рівненського краєзнавчого музею та тамтешньої гімназії. Відкрила показ донька художника 84-річна Надія Косміаді, яка живе в Гамбурзі. Її батько, за національністю грек, народився в місті Нальчик на Кавказі, неподалік гори Ельбрус.

— Під час Першої світової війни тато був на фронті офіцером, — розповідає жінка російською. — Після 1917-го залишився в Рівному. Навчав малювання дітей із української, польської, російської та єврейської гімназій. 1940 року ми переїхали до Гамбурга. Там батько працював оформлювачем сцени в оперному театрі, багато малював. Помер 1967-го у 81-річному віці.

2002 року Надія Георгіївна упакувала 60 батькових картин і привезла літаком до Рівного. Подивитися прийшли колишні учні художника зі своїми студентами. Розчулена Косміаді залишила роботи в рівненському музеї назавжди. А наступного року передала ще одну колекцію місцевій гімназії.

За фахом жінка фінансист. Син Карл має в Гамбурзі приватну лікарню. Його 33-річні доньки-близнючки Анне і Марен працюють психологами. Нарікає, що її діти й онуки не переймаються спадщиною діда.

— Може, коли мене не стане, їм доведеться цим зайнятися, — сміється.

Розповідає, що батько відчував себе росіянином, проте батьківщиною називав Україну. Два роки тому Косміаді вперше привезла сюди сина, онук і 2-річного правнука.

— Ми прилетіли до Борисполя, поблукали Києвом. Діти були в захваті. На Рівненщині їм теж сподобалося.

Батько, за національністю грек, народився на Кавказі, неподалік гори Ельбрус

Надія Георгіївна обмахується хусточкою:

— У Гамбурзі ще не так душно. А в Північній Італії, де маю другу квартиру, — взагалі рай.

Каже, що живе переважно в Німеччині, часто відвідує свою онуку в Швейцарії. Підходить до стенду з фотокартками молодого батька. У Гамбурзі він мав менше учнів, ніж в Україні, тому там багато малював, додає Косміаді.

Зараз ви читаєте новину «Надія Косміаді роздаровує батькові картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути