Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2016 05:40

На Венеційському кінофестивалі покажуть український фільм про концтабір
2

Глядачі під час перегляду фільму ”Історія Христа” 62-річного американського режисера Девіда Хенсона. Це перша стрічка з елементами віртуальної реальності в історії кіно
Фото: ФОТО З САЙТА www.vr-theatre.labiennale.org
Австралійсько-американський актор і режисер Мел Гібсон на церемонії відкриття 73-го Венеційського кінофестивалю. Презентував фільм ”З міркувань совісті” про американця, який під час Другої світової через релігійні переконання відмовився брати до рук зброю

73-й міжнародний кінофестиваль в італійській Венеції відкрився 31 серпня. У позаконкурсній програмі 6 вересня покажуть фільм українського режисера 51-річного Сергія Лозниці "Аустерліц".

— У концтаборі Заксенхаузен загинуло понад 100 тисяч в'язнів. Та у фільмі Лозниці ми практично не бачимо печей крематорію, камер і знарядь тортур. Лише відвідувачів музею на його території — наших сучасників. Вони гуляють, жартують і фотографуються. Одягнені у футболки з написами — "Парк юрського періоду", "Кльова історія, брат", навіть не розуміють, що тут убили величезну кількість невинних, — каже кінокритик Антон Філатов, 27 ­років.

— В українських фільмах забагато страждання. У нас виходить мало картин. І коли режисер отримує шанс зняти щось, він починає ставитися до роботи надто серйозно. Перебільшують, аби зробити страшніше. Бо жахи справляють більше враження на глядача, ніж смішна чи сумна історія. Щоб потрапити на Венеціанський кінофестиваль, потрібно зняти якісний фільм або ж сподіватися на політичну ситуацію. Наприклад, коли в країні відбулося щось страшне, то фільми беруть у конкурсну програму із жалю. Але цього разу — не той випадок, — продовжує Філатов.

В основному конкурсі фестивалю беруть участь 20 картин. Головою журі став американський режисер 51-річний Сем Мендес. Він сказав, що навмисно нічого не читав у пресі про фільми, які боротимуться за призи фестивалю. Пояснив, знаючи менше — зможе зрозуміти, чому саме картина сподобалася.

За головний приз змагаються стрічки "Чумацьким шляхом" серба Еміра Кустуріци з італійкою Монікою Беллуччі в головній ролі, "Прекрасні дні в Аранхуесі" німця Вім Вендерса та "Рай" росіянина Андрія Кончаловського.

— Раджу подивитися фантастичну стрічку канадського режисера Дені Вільньова "Прибуття". За сюжетом, по всьому світу приземляються інопланетні кораблі. Військові знаходять мовознавця, яка повинна зрозуміти, що несе візит прибульців — мир чи війну. Цей режисер із будь-якої банальності робить дуже серйозне кіно, що по суті є масовим, але має мистецьку цінність, — говорить Антон Філатов.

Картина "Прибуття" вийде в український прокат у жовтні.

— На фестивалі також покажуть повнометражний фільм "Історії Ісуса". Стрічка знята у форматі віртуальної реальності. Глядачі вперше в історії кінематографу стануть учасниками дії — на показі сидітимуть у спеціальних шоломах. У який бік не глянь — всюди картинка. У центрі сюжету хрещення, нагірна проповідь, таємна вечеря і розп'яття Христа.

Організатори 73-го Венеціанського кінофестивалю скасували традиційну вечерю-відкриття на знак поваги до жертв землетрусу, що стався 24 серпня в Італії. Переможців фестивалю оголосять 10 вересня.

Зараз ви читаєте новину «На Венеційському кінофестивалі покажуть український фільм про концтабір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути