четвер, 09 червня 2022 00:00

На Каннському кінофестивалі нагородили фільм про Маріуполь

На Каннському кінофестивалі нагородили фільм про Маріуполь
У Каннах нагородили документальний фільм про Маріуполь. Фото - Сергій Бобилев

Тиждень фільмував жителів блокадного Маріуполя литовець 45-річний Мантас Кведаравічюс. У березні його взяли в полон і розстріляли російські військові. Документальний фільм убитого режисера "Маріуполіс 2" став першою стрічкою про повномасштабну війну Росії проти України. Картина отримала спеціальний приз журі премії "Золоте око" на 75-му Каннському кінофестивалі у Франції.

Фільм охоплює події 19–26 березня. Показує маріупольців в умовах постійних обстрілів, здебільшого в будівлі зруйнованої церкви баптистів. Там у підвалі ховаються від бомбардувань близько 30 жінок, дітей і літніх людей. Прибирають уламки, готують на вогнищі їжу, лікують поранених, ховають загиблих, моляться. Обговорюють, як піти по воду чи в туалет, щоб не потрапити під обстріл, та де жити, якщо будинок зруйнований.

Мантас Кведаравічюс уперше знімав повсякденне життя в тоді прифронтовому Маріуполі для фільму "Маріуполіс" 2015-го, який назвали "людською історією на тлі історичних потрясінь". Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації повернувся в Україну для роботи над продовженням. "Хто, якщо не я, розповість світові правду про звірства Росії", — сказав перед поїздкою. Жив із цивільними, яких фільмував. За словами очевидців, режисера взяли в заручники, коли допомагав евакуйовувати мирних жителів. Причиною затримання вважають його литовський паспорт. Окупанти запідозрили, що режисер — солдат НАТО. За п'ять днів тіло Кведаравічюса з вогнепальними пораненнями в груди та голову знайшла на узбіччі дороги його наречена, українська акторка Ганна Білоброва, 29 років.

— Мантас пішов із волонтерами шукати людей, які хотіли б виїхати з міста. Сфотографував якусь будівлю, а там, як виявилося, був військовий пункт. Росіяни побачили на плечі режисера синець від важкого рюкзака — цього вистачило для підтвердження того, що він стріляє. А якщо литовський паспорт — значить, одразу ворог, — розповідає Білоброва. На початку квітня їй вдалося забрати з обложеного ворогом міста тіло режисера й поховати його на батьківщині. Також вивезла в Литву зроблений ним матеріал.

"Знаєте, що найнезвичайніше в Маріуполі? Жоден із жителів не боявся смерті, навіть коли вона була там. Люди підтримували одне одного, ризикуючи життям. Вони курили та балакали надворі, незважаючи на бомби. Грошей не залишилося, а життя стало занадто коротким, щоб його пам'ятати, тому задовольнялися тим, що мали. Більше не було ні минулого, ні майбутнього. Це був рай у пеклі", — йдеться в режисерських нотатках.

Французькі журналісти назвали "Маріуполіс 2" фільмом-привидом на руїнах стражденного українського міста.

Під час вручення нагороди голова журі, польська режисерка 73-річна Аґнєшка Голланд оголосила хвилину мовчання за жертвами війни Росії в Україні.

129 прем'єр показали на 75-му Каннському кінофестивалі. Зокрема дві українські новинки — "Бачення метелика" Максима Наконечного та "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука. Також в рамках спеціальної програми "Україна у фокусі" представили проєкти 13 вітчизняних стрічок на різних етапах виробництва. Серед них — "Мирний-21" Ахтема Сеїтаблаєва про облогу Луганської прикордонної бази в червні 2014-го, "Залізна сот­ня" Юлії Гонтарук про бійців полку "Азов", "Камінь. Ножиці. Граната" Ірини Цілик про підлітків у Черкасах 1990-х. На благодійному вечорі-аукціоні вдалося зібрати понад 1,5 млн грн на допомогу нашій кіноіндустрії.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «На Каннському кінофестивалі нагородили фільм про Маріуполь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути