четвер, 26 листопада 2009 19:23

На Флорентійському бієнале покажуть портрети футболістів "Шахтаря"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донецька художниця Пономаренко-Льовераш показує портрет екс-захисника ”Шахтаря” Дмитра Чигринського. Вона повезе його на Флорентійський бієнале, що відбудеться 5 грудня в Італії
Донецька художниця Пономаренко-Льовераш показує портрет екс-захисника ”Шахтаря” Дмитра Чигринського. Вона повезе його на Флорентійський бієнале, що відбудеться 5 грудня в Італії

Луганський скульптор Микола Шматько і художниця з Донецька Тетяна Пономаренко-Льовераш представлятимуть Україну на Флорентійському бієнале. 5 грудня його  відкриють у замку Фортецца де Бассо. Із митцями туди полетить мер Донецька Олександр Лук"янченко.

— Лук"янченко приїхав до мене в майстерню і дав 5 тисяч євро на цю поїздку, — говорить Микола Шматько, 66 років. — Я захоплююся такими людьми. Хочу виліпити його скульптуру в образі Медічі, як мецената.

Натякає, що не проти переїхати в Донецьк.

— Площу Леніна можна перетворити на майдан Сонця. У центрі поставлю 50-метрове світило, яке вечорами спалахуватиме неоном. Довкола — п"ять фонтанів. Два ангели ллють воду з глеків. Три дельфіни — більш ніж у натуральну величину — вискакуватимуть із води. Зроблю їх із граніту, вони замруть у повітрі. Потім — Адам і Єва. Ще Ікар, який летить до сонця. А що п"яте, Рафаель? — гукає до 33-річного сина. — А, так! Діти на великій черепасі — дівчинка і хлопчик.

На прес-конференції в мерії Микола Шматько каже, що повезе на бієнале три скульптури загальною вагою 6 т. Серед них композиція "Експрес світу", в якій зобразив президентів Барака Обаму, Ху Дзіньтао, Медведєва, Уго Чавеса й Сильвіо Берлусконі.

39-річна Тетяна Пономаренко-Льовераш зізнається, що не очікувала запрошення на бієнале:

— Напевно, у готелі "Донбас Палас" комусь сподобалися мої портрети футболістів "Шахтаря". У серпні вивісила їх там до відкриття стадіону "Донбас Арена". Вісім днів обривали телефон — просили продати футболістів. За Брандау пропонували 50 тисяч доларів, але я не погодилася.

Площу Леніна можна перетворити на майдан Сонця

Художниця зобразила 12 людей із клубу "Шахтар".

— Першим був тренер Мірча Луческу. Брандау позував у студії п"ять разів. Бразильці прийшли затиснуті, у сірих футболках. Я їм придумала костюми, наділа берети. Ігор Дуляй сидить біля цегляної стіни, тримає в руці журнал "Шахтар". Брандау зображений в образі художника бiля мольберта. Портрет Ріната Ахметова замовив Дарiо Срна. Подарував йому на день народження.

Італійці просять усю колекцію, але повезу лише п"ять робіт. Найбільше їх зацікавив портрет екс-захисника Дмитра Чигринського. Зображення Даріо Срна поїде, Діму Чигрінського повезу.

Запрошує відвідати її галерею в Донецьку. Каже, там є полотно, намальоване політиками.

— Олександр Лук"янченко написав пейзаж "Моя Україна". Заступник губернатора Борис Адамов прималював на ньому горобину. А Людмила Янукович домалювала на ній біло-блакитну стрічку.

Зараз ви читаєте новину «На Флорентійському бієнале покажуть портрети футболістів "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути