неділя, 13 травня 2007 17:07

На "Євробаченні" перемогла сербська молитва

33-річному співакові Андрієві Данилку, який виступає в образі Вєрки Сердючки, за тиждень до пісенного "Євробачення" пророкували місце з п"ятого по десяте. Однак 12 травня у льодовому палаці "Хартвелл Арена" у столиці Фінляндії Гельсінкі Вєрка з піснею "Дансінг" зайняла друге місце.

— Думаю, круто, — сказав Данилко відразу після конкурсу. — Я вообще не певица, даже не начинала. У меня совецкая кровь. Я говорила: главное — не победа, а участие. На сцену вийшла, і забула слова "хелло, еврібаді". Думаю, шо ж я должна казать? Але потім видала — з переляку.

Першими Сердючку по телефону привітали українська співачка Наталя Могилевська, вокаліст німецької групи "Модерн Токінг" Томас Андерс та латвійський бізнесмен Дмитро Борисов. Він тримає у Москві мережу літературних кафе "Пір О. Г. І", незабаром відкриє таку і в Києві.

Марія народилась у сім"ї відомої сербської співачки

— Мені казали, що це "Євробачення" дивився навіть Елтон Джон, — говорить Сердючка про британського співака. На першій прес-конференції у Гельсінкі Сердючка розповідала, що в Україні вона живе в землянці, батько її кинув. Тому попросила, аби Елтон Джон удочерив її.

Перше місце зайняла 23-річна сербська виконавиця Марія Шерифович із баладою "Молитва". Сербія цього року вперше виступала на "Євробаченні" як незалежна країна. Шерифович уважають однією з найталановитіших виконавців на Балканах. Вона народилась у сім"ї відомої сербської співачки, встигла випустити два сольних диски. П"ятеро дівчат, які підспівували Марії, не пройшли в різні роки у сербському національному відборі на "Євробачення".

— Хто думав, що виграє Сербія? — каже актриса Руслана Писанка, 39 років. — Усі казали, що на цьому "Євробаченні" має бути танцювальна музика. А серби не послухалися і заспівали баладу. Я ні за кого не голосувала і жодного місця не прогнозувала, бо "Євробачення" — це стовідсоткове везіння.

— Зараз на конкурсі з"явилося дуже багато балканських країн. Вони віддали свої голоси Сербії, тому ця країна перемогла, — вважає Олена Мозгова, 36 років, із Першого національного телеканалу. — Але виконавиця від Сербії була і справді достойною. Дивилася конкурс удома по телевізору. У Гельсінкі не їздила, бо прихопило спину. Я очікувала, що Молдова і Грузія дадуть Україні по 12 балів. Але не ждала вісімки від Великої Британії та Ірландії. Вєрка зачарувала усіх, бо в кожній країні, крім Албанії, нас помітили.

Мозгова зізнається, що голосувала за Німеччину:

— Їхній виконавець дуже добре співав.

— Перемога на "Євробаченні" — лотерея, яку передбачити  неможливо, — запевняє 39-річний Роман Калин із гурту "Ґринджоли", який два роки тому представляв нашу країну на "Євробаченні" в Києві. — Югославія розпалася на багато держав, і вони  проголосували за Сербію. Якщо наступного року Боснія і Герцеговина також співатимуть окремо, всі наступні пісенні конкурси пройдуть на Балканах. Але якщо бути чесним, то у співачки із Сербії була дуже енергетично сильна пісня. Сам я голосував за Грузію.

Третє місце зайняла російська група "Сєрєбро". Кажуть, вона потрапила туди, бо чорненька вокалістка Лєна Тємнікова зустрічається з Ігорем Синельщиковим — пасинком Костянтина Ернста, який очолює московський "Перший канал". Саме Ернст вирішував, кого цього року від Росії посилати на "Євробачення". Із Синельщиковим Лєна познайомилася на "Фабриці зірок-6". Це телепрограма, що бере людей із вулиці і робить із них зірок. Її теж продюсував Ернст. А його пасинок прийшов на знімальний майданчик "потусуватися".

Блондинка Марина Лізоркіна із групи "Сєрєбро" відома в Україні піснею до телесеріалу "Приречена стати зіркою". Третя учасниця гурту, Ольга Серябкіна, раніше танцювала по нічних клубах.

— Ніколи більше не поїду на "Євробачення", — запевняє продюсер "Сєрєбра" Макс Фадєєв, 39 років. — Це таке лайно! Тут на голос ніхто не дивиться, бо це конкурс фріків (танцюристів, одягнутих у яскраві та великі костюми. — "ГПУ").

На час проведення конкурсу для журналістів зробили безкоштовний проїзд у міському транспорті Гельсінкі. Преса добряче зекономила, бо одна поїздка на фінському трамваї коштує 2 євро, на автобусі — 2,20 євро. Поїсти в кафе можна за 9–10 євро. Якщо з пивом — іще плюс 3–4 євро.

У прес-центрі льодового палацу "Хартвелл Арена" стояв спеціальний стенд від фінської телекомунікаційної компанії "Sonera". Там роздавали телефонні картки з одним євро на рахунку. Щоб журналісти могли проголосувати один раз у півфіналі та один раз у фіналі дзвінком або есемескою.

Наступне "Євробачення" пройде у травні 2008 року в столиці Сербії Белграді.


Перша десятка переможців "Євробачення"


 Сербія  268
 Україна  235
 Росія  207
 Туреччина  163
 Болгарія  157
 Білорусь  145
 Греція  139
 Вірменія  138
 Угорщина  128
 Молдова  109

За кого голосувала Україна


 Білорусь  12
 Росія  10
 Грузія  8
 Молдова  7
 Сербія  6
 Вірменія  5
 Словенія  4
 Болгарія  3
 Румунія  2
 Туреччина  1


Як голосували за Україну


 Андорра, Латвія, Португалія, Польща 12 
 Білорусь, Ізраїль, Грузія  10
 Велика Британія, Росія, Ірландія, Литва, Естонія  8
 Греція, Іспанія, Молдова  7
 Вірменія, Ісландія, Фінляндія  6
 Боснія та Герцеговина, Німеччина, Хорватія  5
 Австрія, Франція, Румунія, Кіпр, Словенія  4
 Сербія, Данія, Туреччина,
Болгарія, Швеція, Угорщина, Мальта
 3
 Македонія, Норвегія, Швейцарія, Чорногорія  2
 Бельгія, Нідерланди  1
 Албанія  0


Україна уп"яте їздила на "Євробачення"

Уперше на "Євробачення" Україна відправила свого виконавця 2003 року до Латвії. Це був Олександр Пономарьов. Він посів 14-те місце. Після нього до Стамбула  2004-го поїхала Руслана Лижичко — і перемогла. Тому наступний конкурс проводили в Україні. Група "ґринджоли" зайняла в ньому 17-те місце. Через їхній невисокий результат Тіні Кароль 2006-го у Греції довелося змагатися спочатку в півфіналі. Вона пробилась у фінал, і стала там сьомою.

Зараз ви читаєте новину «На "Євробаченні" перемогла сербська молитва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути