понеділок, 18 лютого 2008 17:17

На Берлінале вперше провели українську вечірку (ФОТО)

У суботу закінчився 58-й Берлінський кінофестиваль. Головний приз "Золотий ведмідь" виборола стрічка "Елітний загін" бразильського режисера Жозе Падільї. У ній ідеться про корупцію і насильство в поліції Ріо-де-Жанейро. Картину відзнято за реальними подіями 1997-го, коли місто готувалося до приїзду Папи Римського. Тоді правоохоронцям наказали навести лад у найбільш криміногенному районі міста.

— У Бразилії фільм спочатку намагалися заборонити, бо я показав реальну жорстокість поліції, — розповідає Жозе Паділья, 41 рік. — Але копії стрічки викрали з кіностудії і вона нелегально поширилася в країні. Так картину вже переглянуло майже 12 мільйонів людей.

Гран-прі кінофестивалю, другу за значенням нагороду, отримав фільм "Штатна оперативна процедура" Еррола Морріса, 60 років. Це перша в історії Берлінале документальна стрічка, що потрапила в конкурсну програму. У ній ідеться про тортури, яких завдавали американці в"язням в іранській в"язниці Абу-Ґрейб 2004-го.

— "Штатною оперативною процедурою" у США називають методи, якими можна користуватися при допиті в"язнів, — пояснює режисер. — Наприклад, дозволяється ставити оголеного чоловіка на ящик, одягати йому на голову жіночу білизну, а до рук приєднати електричний кабель. Людина має зізнатися в злочині, боячись, що її вдарить струмом. Насправді ж кабель не під"єднаний до мережі. Загроза життю в"язня фіктивна, тому такий допит дозволений.

Кращими акторами визнали іранця Реза Ель Наджи. Він зіграв працівника ферми, де вирощували страусів, у фільмі "Горобина пісня" Маджида Маджиді. А також британську акторку Саллі Хоукінс, яка виконала роль лондонської вчительки Поппі з фільму "Безтурботна" Джека Лі.

На фестивалі працював стенд української кінофундації. Там продавали права на показ п"яти українських стрічок: "Біля річки" Єви Нейман, "Приблуди" Валерія Ямбургського, "Таксиста" Романа Бондарчука, "Клятви" Марини Вроди, "На межі" Артема Сухарева. Фільм Нейман взяли в прокат Францiя, Нiмеччина, Грецiя, Канада.

12 лютого в готелі "Адлон Кемпінськи", неподалік від Бранденбурзьких воріт, відбулася вечірка-презентація українського кінематографа. Такий захід на Берлінале пройщов уперше. Його відвідали майже 400 режисерів, продюсерів та кінокритиків з усього світу. На вечірку приїхали перша леді України Катерина Ющенко та співак Олег Скрипка. Він виконав на вечірці кілька пісень. Катерина Ющенко зустрілася з дружиною президента Німеччини Евою Луїзе Кьолер, а також із президентами Каннського та Венеціанського кінофестивалів. Говорили про популяризацію українського кіно у світі.

Берлінський фестиваль тривав 11 днів. Журі очолював французький режисер грецького походження Константин Коста-Гаврас. На Берлінале показали 383 фільми, відбулося 1256 кіносеансів. Вони проходили майже в усіх кінотеатрах та концертних залах Берліна. Загалом продали 230 тис. квитків. На фестиваль приїхало близько 20 тис. людей із 125 країн світу.

Зараз ви читаєте новину «На Берлінале вперше провели українську вечірку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути