пʼятниця, 10 червня 2011 05:00

Мультфільм про Бабая знімають п'ять років

П'ять років триває робота над першим українським повнометражним мультфільмом 3D. Малювати "Хто боїться дядечка Бабая?" на київській студії "Укранімафільм" почали у травні 2006-го.

— Діти тепер грають у такі страшилки, що Бабай для них уже не страшний. У мультфільмі він комедійний, — каже режисер картини 62-річна Наталя Марченкова. — Його перемагає чарівне напівкурчатко-напівдівчинка. Бабай краде дітей і перетворює їх на жахи. Спочатку мав бути високим, затьмарювати собою усе. Але й трохи дурнуватим, бо дітей не можна лякати. Потім композитор написав для нього енергійну, хуліганську пісню. Вона нас повела в зовсім іншому напрямку. До образу додали комічні деталі: в нашого героя то кості розсипаються, то щось упаде від його доторку.

З чого почалася робота над мультфільмом?

— Найперше композитор пише музику. Режисер розігрує з акторами таку собі радіовиставу за сценарієм. Треба прописати повністю фонограму, а тоді малювати. Наш Бабай говорить голосом Віктора Андрієнка. Народні артисти із задоволенням погоджуються озвучувати дитячі казки. Люблять свистіти, реготати, корчити із себе якихось жабенят. Лариса Доліна у моєму фільмі "Що тут коїться іще?" залюбки співала українською. А сценарій до нього писав Юрій Рогоза, тоді він іще не знайшов золоту жилу серіалів.

Чому фільм досі не готовий?

— У найкращі часи "Київнаукфільм" випускав до 14 мультиків на рік. За останні 20 років добре, якщо набереться із п'ять. Підготовчий період повнометражного фільму має тривати два роки. В нас три місяці.

Важко зрозуміти логіку Міністерства культури. Наприкінці минулого року їм потрібен був трейлер (рекламний ролик. — "ГПУ"). Його забрали, але грошей ми так і не побачили. Кошторис картини 10,5 мільйона гривень. На такий проект кошти може дати тільки держава. У нас немає збуту, системи прокату. Мультфільм може й не окупитися.

Зараз ви читаєте новину «Мультфільм про Бабая знімають п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути