вівторок, 05 січня 2010 18:24

Мультфільм "Лікар Айболить" малювали уночі

— "Лікар Айболить" — мій улюблений мультфільм. За місяць до здачі директор привіз нам розкладачки, і ми жили на студії, щоб не тратити часу на переїзди. До третьої-четвертої ранку працювали, о дев"ятій продовжували. Мультфільм мусили здати до 31 грудня, — пригадує київський мультиплікатор Давид Черкаський, 77 років. — Готували картоплю, відкривали оселедці. П"янства не було, але до обіду вже пили чарку. Навіть у футбол грали на студії.

Мультфільм "Лікар Айболить" вийшов у прокат 25 років тому. Кожна з семи його серій триває приблизно 10 хв. 14 мультиплікаторів малювали стрічку два роки.  Сценарій Давид Черкаський писав разом із дитячим письменником Юхимом Чеповецьким. 1994-го той виїхав до Чикаго, США. Там щосуботи неподалік Бродвея веде гурток російськомовних літераторів.

Глядачі помітили в мультфільмі кілька ляпів. У другій серії "Бармалей і морські пірати" в корсара, який визволяє Бармалея з в"язниці, немає то лівої, то правої ноги. У наступних серіях він бігає і ходить на обох. Пірат Одноокий має два ока. Коли Бармалей вітає його: "Це ти, Одноокий? Тебе не впізнати!", на кілька хвилин з"являється чорна пов"язка. У серії "Варвара — зла сестра Айболитя" одноногими стають троє піратів. У наступних серіях всі мають обидві ноги.

— Ми не зважали на такі дрібниці. Усі картини здавали перед Новим роком поспіхом. Головне, що ні разу не прострочили. Піратів у мультфільмі "Лікар Айболить" зробили таких самих, як у моїй стрічці "Пригоди капітана Врунгеля". Вирішили зайве не мудрувати: пірати і є пірати. Чеповецький написав пісню: "Ми бандито-ґангстерито", співали її усією студією. А потім корсари перекочували у мій мультфільм "Острів скарбів" 1988 року.

Давид Черкаський не має ескізів із мультфільму. Архів не зберігся, а студію, на якій його знімали, закрили.


Зараз ви читаєте новину «Мультфільм "Лікар Айболить" малювали уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути