пʼятниця, 16 листопада 2012 00:45

"Москва має гроші, але не може нав'язати свої правила гри"

Автор: фото з сайта www.bukinfo.com.ua
  Директор фестивалю ”Червона рута” Мирослав Мельник біля ювілейної афіші. 20-річчя фестивалю святкували 2009-го у Чернівцях, де він пройшов уперше
Директор фестивалю ”Червона рута” Мирослав Мельник біля ювілейної афіші. 20-річчя фестивалю святкували 2009-го у Чернівцях, де він пройшов уперше

Чим подібні українська і китайська естрада, розповідає виконавчий директор фестивалю "Червона рута" Мирослав Мельник, 45 років.

Як зацікавити світ українською естрадою?

— Треба перестати копіювати чуже. Наприклад, Гайтана якісно виконала на Євробаченні пісню у стилі соул в американізованій манері. Але з українського там нічого, крім віночка, не було. Такий розрахунок пішов у мінус. Нам треба ще 100 років, щоб виховати таку школу соул. Уявіть, що наш Оперний театр поїхав на гастролі з операми Моцарта до Зальцбурга. Так само нерозумно на Євробаченні показувати соул світу, що з головою цього наслухався.

Хто диктує моду в світі?

— Британія і США. Штампують виконавців, як дурні. Мають таку лабораторію вокалу, що ми відпочиваємо. Останнім часом сюди під'єднується Латинська Америка. При тому, що Москва має гроші й ресурси, не може нав'язати правила гри у поп-музиці.

У чому основна відмінність між нашими виконавцями і західними?

— Естрада країн колишнього Союзу — старомодна і штучна. Йде багато американських запозичень. Тобто усе крадуть по повній програмі. Передирання західних ідей було ще у російських зірок Володимира Кузьміна, Ігоря Ніколаєва, Олександра Сєрова. Українці не  набагато кращі. Російські та наші зірки відсутні за кордоном. Пенсіонерки Мадонна чи Лара Фабіан катаються, їх слухають. Наші можуть розказувати, що мали концерт десь в Австралії чи США. І він справді відбувся, але туди прийшла тільки українська діаспора. Так само виглядає китайська естрада, де немає традицій, усе стилізовано під американську. Турки ж скрізь застосовують турецьку вокальну манеру, тому кльово звучать.

Чим для іноземних співаків приваблива Україна?

— Україна — це територія, куди може приїхати гурт "Боні М" без жодного справжнього учасника. У США є профспілки, що відстежують гастролі. Контролюють, щоб музиканти сплачували відсотки державі. У нас до Криму прилітає Кіркоров, збирає "бабки" і їде назад. У цей час Міністерство культури Криму скаржиться, що немає грошей. З України вимиваються гроші. Держава сама поставила себе у дурну ситуацію.

Здається, ансамбль Вірського якось поїхав на гастролі до Америки. Їхній контракт потрапив до музичної профспілки. Ті надіслали пропозицію, мовляв, ви танцюєте гопак і  граєте на народних інструментах. Але у вас є і скрипки, віолончелі — нехай американські музиканти вивчать ноти і приєднаються до вас. Так і сталося. Хлопці у шароварах танцювали гопака, а за ними в оркестрі негри і китайці. Такий у них захист інтересів своїх музикантів. Наша ситуація нагадує випадок, коли мама частує гостей, а дитина сидить голодна.

Чому раніше "Червона рута" випускала більше зірок, ніж у 2000-х?

— Від 2000-х "Червона рута" мала обмежений вихід на центральні телеканали. До того телеканалам нічого не нав'язували і не було, що показувати. "Червона рута" фактично створювала програми для телебачення. Усі співали Андрія Миколайчука "Піду втоплюся у річці глибокій". Почали випускати касети, з'явився піратський ринок. Але сюди вже йшли потужні шоу-бізнесові сили з Росії. Це не дало розвинутися вітчизняному музичному ринку. Зараз популярні конкурси яскраво попсові. Уявіть, щоб на "Новій хвилі" вийшла молода команда і в агресивній манері заспівала, як у них вимагають гроші за навчання. Ніхто цього не транслюватиме. Ніхто, як Віка Врадій на першій "Червоній руті", не заспіває "Кричу: "Ганьба!". Навіть не заспівають, як Андрій Миколайчук "Підпільник Кіндрат в надійному місці сховав автомат". Ці фестивалі однобокі і стерилізовані. Нам дають таблетку, від якої не можемо розмножуватися.

Зараз ви читаєте новину «"Москва має гроші, але не може нав'язати свої правила гри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути