Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2019 00:40

Мінкульт не може впливати на українських гастролерів у Росії

 

Гастролі українських артистів у Росії завдають шкоди державі. Щодо таких співаків має наставати спеціальний режим регулювання. Про це заявив міністр культури, молоді та спорту Володимир ­Бородянський, 45 років.

— Гастролі в Росії — це страшенна ганьба. Як для виконавця і його поціновувачів, так і для всієї країни, — каже медіа­експерт 54-річний Олексій Ковжун. — Ці відвідування підтверджують статус-кво: все, що відбувається, це нормально. "Политики поссорили людей, братские народы" — вся ця маячня.

Але перешкоджання цьому не є справою держави. Немає механізму, щоб Міністерство культури щось забороняло співакові. Ми — вільна країна.

Якщо артисту дорога репутація, повинен усвідомити, що після гастролей у Росії краще лишатися там. Бо виступи в Україні не будуть успішні. Впливати має свідомий український слухач, купуючи або ні квитки на концерт.

Держава в цій ситуації не має важелів. Ми не Радянський Союз, аби Мінкульт розповідав артистам, що робити можна, а що ні. Чиновники повинні працювати у своїх повноваженнях. Актуалізувати проблематику. Але позиція міністра як людини, як громадянина мені близька.

Громадські виступи проти концертів гастролерів у РФ мені здаються правильними. Це те, що називається "тиск споживача".

На жаль, більшість українців не сприймають проблему критично. Тут і може бути точка входу для різноманітних програм Мінкульту. Як зробити так, аби люди усвідомили й пам'ятали, що в нас є війна і є ворог.

Маємо йти до саморегуляції в шоу-бізнесі, як це є на Заході. Наприклад, тур-менеджер має сказати якійсь Марув: "Я не робитиму тобі гастролі Україною. А на що ти розраховувала, коли співала в Росії?" Проблема має розв'язуватися всередині індустрії. Але оскільки вони цим не займаються, активістам доводиться нагадувати.

Співак Олег Винник, 46 років, приєднався до російських зірок в акції за "мир без війни та насильства". Записав відео до Міжнародного дня миру 21 вересня. Під час спілкування із журналістами не захотів називати Росію агресором і не дав стверджувальної відповіді щодо Криму.

— Олег Винник, який є українською мегазіркою, живе наче в центрі власного всесвіту, — продовжує Ковжун. — Звідти наші проблеми видаються окремим невеселим космосом.

А з нашої точки зору, Винник має вигляд колективного ідіота. Будь-яка перша особа, особливо поп-зірка — це результат скоординованої роботи багатьох людей. І от вони важко працювали й створили такого Олега, який абсолютно з іншого всесвіту.

Співати набагато легше, ніж промовляти й давати якісь оцінки. Не тому, що артисти дурні — просто це не їхній світ. У тому, де центром є Олег Винник, Крим — це територія, з якої можна було б улітку касу зрубати, а тепер не виходить.

Зараз ви читаєте новину «Мінкульт не може впливати на українських гастролерів у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути