Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 18:07

Максим Мотков танцює грека Зорбу

Прем"єру балету Мікіса Теодоракіса "Грек Зорба" у постановці 64-річного Лорки Мясіна Національна опера показала в кінці минулого тижня. Він — син відомого балетмейстера Леоніда Мясіна, який свого часу працював зі знаменитим Дягілєвим у Парижі.

Уперше Лорка Мясін поставив цей балет 20 років тому й не раз повторював на різних сценах світу. Нинішня київська постановка — п"ятнадцята.

Йдеться про зіткнення різних культур і цивілізацій. Це стає очевидно, щойно відкривається завіса. Художник Марія Левитська вибудувала на сцені грандіозні руїни язичницької Еллади, а поміж тих руїн — християнський храм. Отут, у диких горах Греції, і розгортається сюжет. Турист-американець Джон полюбив грекиню, а грек Зорба — американку. Обидві дівчини гинуть, а грека й американця об"єднує спільна драма, й вони стають друзями. Архаїчну Грецію й модерну Америку зближує любов — так можна це зрозуміти. Оскільки Мясін народився в США, живе в Італії та Греції, працює також у Лодзі в Польщі, для нього ідея спорідненості різних культур є дуже особистою.

Нецивілізовані грецькі хлопці переслідують чужинця-американця

Насправді глобалізація вже, мабуть, безповоротно знецінила цю ідею. Ознаки цього знецінення видно у київській постановці "Грека Зорби". Різниця між культурами тут позначена аж надто умовно. Ось, приміром, нецивілізовані грецькі хлопці переслідують чужинця-американця, який посмів полюбити їхню дівчину. Ці псевдогреки дивовижно схожі на банальних чиказьких вуличних бандитів із голлівудського фільму. Зрештою нічого дивного — наші уявлення навіть про самих себе дуже вже американізовані. І нам залишається лише вірити в умовність цього шляхетного сюжету.

Цю прикру умовність легко й потужно долає один артист — Максим Мотков, який на прем"єрі танцював партію Грека Зорби. Він, у картузі набакир, настільки природний, немов прийшов на пишну академічну сцену просто з вулиці. Але неважко уявити, що він міг би повернутися на вулицю й витворяти там усе, що витворяє на сцені. Й ніхто не здивувався би. Моткову в танці личать будь-які костюми й аксесуари. Він танцює з різними побутовими речами, що видаються чужорідними для балету: з торбою на плечі, зі стільцем, з килимком. І вони ніби оживають поруч із ним. Так само й герой Моткова: залишаючись самим собою, він здатен ожити в будь-якій культурі й оживити її саму.

Зараз ви читаєте новину «Максим Мотков танцює грека Зорбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути