Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2018 07:20

"Люди в селі часом роблять таке, що хапаєшся за голову"

"Люди в селі часом роблять таке, що хапаєшся за голову"
Фото: dt.ua

— Люди в селі часом роблять таке, що хапаєшся за голову, але їх дурними ніхто не називає. А про мене, яка говорить із деревами і квітами, думають як про дурну, — каже польська акторка Марта Погребни в моновиставі за мотивами роману "Солодка Даруся" Марії Матіос. Спектакль показали у київському театрі ім. Івана Франка в рамках Міжнародного фестивалю моновистав "Марія". Постановку підготувала театральна трупа з польського міста Зелена Гура.

Жителька гуцульського села Даруся не розмовляє, за сюжетом. Сусіди вважають жінку божевільною. Солодкою її називають, бо не любить цукерок. Дитиною Даруся розповіла енкаведистові, що батько віддавав бринзу і сметану бійцям УПА. Офіцер підкупив її льодяником у формі півника. Батьків убили.

— У Польщі граємо виставу три роки, — розповідає режисер Малгожата Пашкер-Войцешонек. — Шукала книжку, сюжет якої може відтворити одна людина. Звернула увагу на "Солодку Дарусю". 2010-го її переклад увійшов до фіналу літературної премії "Ангелус". Це ознака високої якості. Моновистава дає можливість показати історію глибше, більш психологічно. Але це складніше, бо все лягає на плечі ­однієї акторки.

Це третій показ вистави "Солодка" в Україні. До цього її грали в Херсоні й Івано-Франківську.

Зараз ви читаєте новину «"Люди в селі часом роблять таке, що хапаєшся за голову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути