пʼятниця, 28 вересня 2018 00:45

Львів'яни боялися Богдана Хмельницького

Львів'яни боялися Богдана Хмельницького
Юрій Винничук презентував новий роман. Фото: Halyna Tereschuk/RadioSvoboda.Org

— Написав історичний роман з єдиним відхиленням — зробив Львів портовим містом із судноплавною річкою, — каже письменник 66-річний Юрій Винничук про книгу "Сестри крові". Вийшла у харківському видавництві "Фоліо". — Це те, про що мріють усі львів'яни. Колись центром міста текла річка Полтва. Потім її заховали під землею, перетворивши на колектор.

XVII століття. Львів'янка Юліана в чоловічому костюмі їде до італійського міста Падуя, за сюжетом. Хоче вивчати хірургію в місцевому університеті. Жінки не мали права на вищу освіту. Потрапляє до монастиря сестер святої крові. Там виховують кілерів. Вчать убивати різними способами — наприклад, шпилькою від волосся. Одне із завдань мають виконати у Львові.

Описую облогу міста військами Богдана Хмельницького у вересні-жовтні 1648-го. Це перший роман, де події бачимо очима львів'ян, зсередини. Спростовую багато небилиць про цей період. Історики писали, що українці Львова були у змові з козаками, подавали їм сигнали. Насправді, вони опиралися й боялися, що Хмельницький візьме місто. На викуп зібрали більше, ніж поляки і євреї разом узяті. Львів штурмували не козаки, а повсталі селяни з татарами. Їх було 200 тисяч. Городян лякала ця неконтрольована стихія, вбивства і грабунки. Селяни ненавиділи міста і панів, були готові нищити все. Вважали, що міщани жили за їхній рахунок, обкрадали. Не всім сподобається те, що я написав. Вважаю хмельниччину не національно-визвольною, а безглуздою громадянською війною.

Класичний історичний роман було нудно писати. Розбавив справжні факти містикою. У книзі оборону Львова, крім городян, тримали відьми, чорти, вампіри. У тогочасних хроніках львів'яни детально описували свої контакти з нечистю. Кажуть, Хмельницький мав кількох чарівниць, які перед кожним походом ворожили, замовляли стріли, кулі.

Роман "Сестри крові" у книгарнях коштує 165 грн.

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни боялися Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути