Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 05:15

Кензо намалював українку в кімоно

— Почему красной дорожки нет? — висока брюнетка ступає бруківкою в червоних лакованих туфлях на шпильці. О 20.30 у вівторок заходить у столичну галерею "М17". Тут відкриває виставку своїх картин японсько-французький дизайнер, засновник будинку моди "Кензо" 73-річний Кензо Такада.

— Сказали, не любит японец пафоса. Чтоб люксово все было, но без излишеств, —  пузань у чорних лакованих туфлях підтримує жінку за лікоть.

За ними великими кроками прямує політик 52-річний Євген Червоненко. Охоронець, який курить за 2 м від входу, кидає цигарку й біжить відчиняти перед ним двері.

В Україні Кензо Такада вдруге. 1,5 року тому був у Львові на Тижні моди.

— Мені сказали, що Київ — дуже своєрідне місто. Не подібне ні до Москви, ні до Львова. Зі своїм ритмом і культурою. Часу було мало, тому встиг подивитися тільки Лавру й Софію Київську, — каже він.

На вигляд дизайнеру не більше 50-ти. У нагрудній кишені піджака згорнута кутом атласна хустка. Волосся фарбоване в чорне, із смужками сивини. Зуби рівні й білі.

13 років тому Такада пішов із будинку моди "Кензо". Багато подорожує, випустив нову лінію одягу "Юм", колекцію ваз. Бере уроки танцю фламенко. Неодружений, дітей не має.

До Києва привіз 35 картин: 16 акрилом та 19 акварелей. Їх уже показали в Москві й Парижі. В Японії ще ні. На полотнах зображені чоловіки й жінки в кімоно, з масками в руках.

— Пішов зі світу моди у 60 років. Чим більше відкладав довгоочікувану пенсію, тим важче було йти. Якось дивився книжку про театр но. Подумав: чому б не спробувати зобразити його акторів. Почав шукати серед знайомих натурника, але нікого не знайшов. Писав із власних фотографій у молодості. Автопортрет — дуже сміливий жанр для японської культури. Вважають, що так ти виставляєш себе напоказ. Жінка на картинах — українська модель, родом із Києва, яка живе в Парижі.

Виставка називається "Но".

— Но — середньовічний японський театр, — розповідає російський галерист Дмитро Ханкін. Картини виставляв у Москві. — Дивне видовище, скупе й лаконічне. З декорацій на сцені одна сосна. Японці вважають це дерево містком між світом людей і духів. У театрі грають тільки чоловіки. Використовують маски, які не змінювалися від часу створення театру.

Кензо Такада 45 років жив у Парижі. Зараз мешкає в Монако. Народився в Японії.

— У Москві його картини продаються як пиріжки. Недорого. У кожній із картин є одна спільна деталь — маска принцеси. Тільки на одній — маска диявола. Це моя улюблена.

Виставка триватиме до 25 березня. Вхід вільний.

Фарбував паркани за 4 долари на місяць

Кензо Такада народився в японській провінції Хіоґо. Був найменшою, п'ятою дитиною в родині власника чайного будиночка. Після школи батьки відправили його вивчати англійську мову. Провчившись семестр, Кензо залишає університет і їде в столицю Токіо. Щоб заробити на навчання, фарбує паркани за $4 на місяць. Стає першим хлопцем, якого взяли в найстарішу японську школу модельєрів "Бунка Ґакуєн".

На перший показ Кензо Такада в Парижі 1970-го прийшли 50 людей. Побачили дивний яскравий одяг — пошиті з японських тканин кімоно й розсміялися. У ті роки панував інший стиль — тісний одяг з вузькими рукавами і плечима.

— Тілу потрібен простір, — казав модельєр. — У фізичному і в духовному сенсі.

Наступні колекції Кензо ставали сенсаціями.

 

Зараз ви читаєте новину «Кензо намалював українку в кімоно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути