Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2020 05:46

Казимир Малевич малював Голодомор

Автор: facebook.com
  Біографічний фільм "Малевич" розповість про життя і творчість художника Казимира Малевича, засновника художнього напряму супрематизм
Біографічний фільм "Малевич" розповість про життя і творчість художника Казимира Малевича, засновника художнього напряму супрематизм

— Казимира Малевича знають як автора однієї з найвідоміших картин світу — "Чорного квадрата". У фільмі показуємо його як особистість. Людину, яка кохала, товаришувала, раділа, страждала і прагнула свободи творчості, — розповідає продюсерка 36-річна Анна Паленчук. Із режисеркою 37-річною Дарією Онищенко знімає біографічну стрічку "­Малевич".

Художник народився у Києві 1879 року. Довго жив у Москві й Ленінграді. У 1929–1930-х викладав у Київському художньому інституті. В анкетах і листах підписувався як українець. Народних майстринь називав своїми першими вчителями мистецтва.

Започаткував художній напрям — супрематизм. В його основі лежить відмова зображувати на картинах реальний світ. Переважно малював прості геометричні фігури, ритмічні візерунки, які бачив на вишитих рушниках і подільських килимах.

— Сценарій написали за два місяці карантину, — продовжує Анна Паленчук. — Узгоджували його з мистецтвознавцями й істориками. Головний консультант фільму — Тетяна Філевська — засновниця інституту Малевича, сценаристка однойменної документальної стрічки. Нам було важливо передати жахливу атмосферу 1920–1930-х, у якій жив і творив художник. Головний негативний герой — енкаведист.

— Шукаємо українських та іноземних партнерів для спільного виробництва. Впевнені, що знайдуться, адже Малевича знають у всьому світі. Він входить у сотню найвідоміших художників. Плануємо знімати в Берліні й Варшаві. Там 1927-го були виставки картин митця.

— В основі сценарію лежить історія суперництва Малевича з колегою Володимиром Татліним, — каже режисерка Дарія Онищенко. — Обидва все життя змагалися за визнання своєї творчості. У гонитві за славою Малевич пізно усвідомлює, що його головний ворог — не Татлін, а радянський режим, який знищує всі прояви вільного мистецтва. Цікаво, що їх обох вважають російськими художниками. Хоча вони провели дитинство в Україні, говорили українською, співали народні пісні. Татлін ще й грав на ­бандурі. Малевич — єдиний художник, який відкрито в той час зобразив Голодомор. Кинув виклик радянській владі й опинився по один бік барикад із Татліним.

Також Малевич був філософом, викладачем, поетом, автором нової школи мистецтва. Фільм допоможе зрозуміти його картини і внесок у культуру. Сценарій не розповідає повної його біографії. Було важливо передати образ і сутність героя.

Проєкт зацікавив міжнародну сценарну лабораторію "Мідпоінт", у рамках якої автори стрічки матимуть змогу радитися з фахівцями американських кінокомпаній "Нетфлікс" та HBO.

Прем'єра фільму запланована на 2021 рік.

Зараз ви читаєте новину «Казимир Малевич малював Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути