Ексклюзиви
вівторок, 17 червня 2008 18:19

Картини Пола МакКартні виставили в "ПінчукАртЦентрі" (ФОТО)

У столичному "ПінчукАртЦентрі" відкрилася  виставка картин "бітла" Пола МакКартні. На ній представлена 41 картина, 16 полотен експонують уперше. Усі роботи створені протягом 1988–1999 років. На багатьох переважають блакитно-жовті кольори, що нагадують прапор України.

— МакКартні малює вже 30 років. Майже щомісяця їздить до Франції чи Бельгії, аби подивитися на картини інших художників, — розповідає

46-річний Пітер Дорошенко, куратор виставки. — Він створює полотна для себе, не продає й не дарує їх. Приблизно 500 робіт зберігає у своїй студії.

Виставляти полотна "бітл" почав 9 років тому. Остання виставка відбулася 2004-го в Лондоні.

— Я цікавлюся мистецтвом та люблю малювати, відколи себе пам"ятаю, — розповідає Пол. — Але колись мені здавалося, що малювати слід щось чітке і правильне. Тому й не займався цим серйозно. Якось я відвідав майстерню художника Віллема де Куніґа в Нью-Йорку. Ми дивилися на одну із його робіт у стилі абстрактного експресіонізму, й нарешті я набрався хоробрості та запитав, що зображено на картині. Він сказав: "Я не знаю. Виглядає як кушетка, правда?". У нього був такий невимушений підхід до значення роботи, що моя свідомість раптом звільнилася від чогось. Я відчув потребу купити полотно та фарби й почати малювати.

Пол МакКартні здебільшого обирає для картин теплі кольори. У серії робіт про море часто зустрічається поєднання жовтого та блакитного.

— Картини Пола — це не просто абстракція, — пояснює Пітер Дорошенко. — Вона поєднується з американським експресіонізмом та французьким сюрреалізмом. Сюрреалісти граються із предметами реальності, подають їх у якомусь незвичайному значенні, формі, ситуації. А МакКартні лише цим не задовольняється — він підіймає сюрреалістичну гру до абстрактного рівня. Пол не користується якимось усталеним стилем, намагається створити свій.

Малює простими, але енергійними, грайливими мазками. Часом виливає фарбу на полотно без якогось конкретного задуму.

А потім намагається щось із цієї плями сформувати. Так робили художники Ґеорґ Базеліц, Франц Клайн, Ґерхард Ріхтер.

Виставка працює до 13 липня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Картини Пола МакКартні виставили в "ПінчукАртЦентрі" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути