четвер, 10 березня 2011 03:15

Картина з піску важить шість кілограмів

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Картина київської художниці Наталії Лашко ”Край світу”. Вона використовує фарбу з піском. Малюнок виглядає як наскельне зображення.  Виставка робіт художниці відкрилася в столичній галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв
Картина київської художниці Наталії Лашко ”Край світу”. Вона використовує фарбу з піском. Малюнок виглядає як наскельне зображення. Виставка робіт художниці відкрилася в столичній галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв

"У дитинстві любила малювати та писати на піску. Завжди думала, як зробити так, щоб вода не змивала зображення. Тепер мені це вдалося", — розповідає київська художниця 32-річна Наталія Лашко. Минулого тижня у столичній галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв відкрили виставку її робіт "Світ — це ми". Показують 40 картин на піску.

У цій техніці Наталія Лашко почала творити півтора року.

— На полотні працювати не любила. Завжди експериментувала — малювала тушшю, акрилом, писала картини на туалетному папері. Якось зайшла до магазину для художників. Дивлюся, а на полиці лежить фарба з піском. Як спробувала, зрозуміла, що до цього лежить моя душа. Поверхня стає шершавою. На ній малюнок виглядає як наскельне зображення.

Розповідає, роботи для виставки створювала рік.

— Техніку тримала в таємниці. Показувала тільки друзям. Найдовше працювала над картиною "Край світу" — робила її два місяці. На ній зобразила хлопчика з котом. Вони сидять на лаві, що стоїть на планеті, — й дивляться у небо. Часто роботу відкладала, бо хотіла край світу зробити дуже гарним. На одну картину йде до 6 кілограмів фарби з піском. 100-грамовий тюбик коштує 50 гривень.

Торкається картини "Пеле". На ній бразильський хлопчик із м'ячем на голові.

— У Бразилії ніколи не була, бо не мала можливості. Живу з мамою в однокімнатній квартирі. 1,5 на 1,5 метра — мій робочий простір. Картини скрізь — на кухні, у коридорі, на шафах. Ніколи не хотіла заробити багато грошей, адже малюю для душі.

Столичний мистецтвознавець 73-річний Дмитро Горбачов говорить, нові техніки зараз на піку популярності.

— У наш час непросто бути оригінальним. Щоб виділитися, люди змушені вигадувати щось нове. Нова техніка — це спосіб самореклами, вона робить ім'я художнику. Таке було й раніше. Брат художника Давида Бурлюка — Володимир малював пейзажі, а потім кидав їх у трясовину. Земля добре прилипала до свіжої фарби. Критики казали: "Бурлюк малює справжні пейзажі рідної землі".

Зараз ви читаєте новину «Картина з піску важить шість кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути