пʼятниця, 22 червня 2018 07:40

Івана Драча поховали поряд із сином

21 червня у селі Теліжинці Тетіївського району на Київщині поховали поета і політика Івана Драча. Помер у вів­торок у столичній лікарні "Феофанія" на 82-му році. Мав хворі легені. Раніше переніс серцевий напад.

— За п'ять днів до смерті Івану Федоровичу було важко дихати: в носі мав трубки, через які заганяли в легені кисень. Говорив про недописані сценарії фільмів і просив привезти щось цікаве почитати, — розповідає літературознавець, колишній віце-прем'єр 77-річний Микола Жулинський. — Раніше часто прогулювалися з ним по Кончі-Озерній, де він жив. Ходив повільно, був зосереджений. Своїм величезним лобом і мудрістю нагадував Сократа. Завжди тримав собак — любив вівчарок. Зараз у його дворі пишно зацвів жасмин, а біля воріт чекає пес Бруно.

Іван Драч народився у Теліжинцях. Після школи викладав російську мову й літературу в сусідньому селі Дзвеняче. Закінчив Київський університет ім. Тараса Шевченка.

Працював у редакції газети "Літературна Україна". Закінчив Вищі сценарні курси в Москві, був сценаристом на кіностудії ім. Олександра Довженка в Києві.

Під час прем'єри стрічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у столичному кінотеатрі "Україна" 1965-го долучився до протесту проти хвилі політичних арештів. За рік розкаявся. Присвятив кілька віршів Леніну й Комуністичній партії. Майже 30 років був її членом. 1983-го отримав Державну премію СРСР за збірку "Зеленые врата".

— Коли мені казали, що для виходу книжки треба дати вірш про Леніна, я писав його на коліні за дві секунди, — казав кілька років тому. — Інакше тоді не можна було вижити. Часом тепер це мені псує життя, коли нагадують.

З початком перебудови відновив контакти з дисидентами. 1989-го очолив Народний рух України.

— Тоді Іван був знаменом: люди його знали і любили, а влада — ненавиділа і боялася, — каже письменник 75-річний Володимир Яворівський. Був одним із заступників Драча. — На другий термін не переобрали, бо не всіх задовольняла його робота. Відновлення української державності — це найбільше політичне досягнення, до якого Драч був причетний. Він агітував за незалежну Україну. Робив це і на Донбасі.

1990 року Іван Драч став народним депутатом. У Верховну Раду обирався тричі. Востаннє — 2002-го за списком "Нашої України".

— Іван Федорович завжди мав контакт із владою, — розповідає письменник та історик Роман Коваль, 59 років. — Але використовував це на благо країни, а не для власного збагачення — маєтків він не нажив. Ставши депутатом, залишився людиною — доступною, готовою допомогти. Щоразу перший вітав мене з Новим роком, а на заходи за моєю участю приходив без запрошення.

Як поет Драч дебютував 1961-го в газеті "Літературна Україна" з поемою-трагедією "Ніж у сонці". Видав 20 збірок. За книжку "Корінь і крона" 1975 року отримав Шевченківську премію.

— Мої досягнення в поезії — це 5–10 віршів, які залишаться після мене. Цього досить, — казав. — Якщо покладу їх поряд із текстами будь-яких інших поетів, не зостануся непоміченим.

— Коли вчився на першому курсі університету, побачив у "Літературний Україні" портрет красивого вже лисуватого хлопця на всю сторінку. І заголовок "Ніж у сонці", — згадує Володимир Яворівський. — Для нас, вихованих на ботанічній поезії з соловейками, це було нове відчуття світу, масштаб і космічність. Драч став лідером покоління, яке повернуло українську літературу з хуторянського, ліричного начала обличчям до Європи — з раціоналізмом, оригінальністю думки. Він швидко здобув популярність.

За сценаріями Івана Драча режисер Юрій Іллєнко зняв фільм "Криниця для спраглих", Леонід Осика — "Камінний хрест", Борис Івченко — "Пропала грамота".

З дружиною Марією Михайлівною мали двох дітей і трьох онуків. Син Максим був лікарем. Помер 2009-го після черепно-мозкової травми, яку отримав за нез'ясованих обставин. Донька Мар'яна живе у чеській Празі, очолює українську службу "Радіо Свобода".

— Останнім часом у телефонних розмовах Іван Федорович називав себе старим дідом, — каже Роман Коваль. — Казав, що погано почувається. Багато років доглядав за тяжко хворою дружиною. Замість написання віршів займався домашньою роботою.

Зараз ви читаєте новину «Івана Драча поховали поряд із сином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути