вівторок, 12 лютого 2008 16:22

Іван Марчук виставив свої ранні роботи

"Колись думав: якщо не стану митцем, то займатимуся сільським господарством", — розповідає 71-річний художник Іван Марчук на відкритті виставки своїх ранніх робіт "Голос моєї душі". Захід відбувся минулої п"ятниці у столичній галереї "Мистецький арсенал" на вул. Івана Мазепи, 28, неподалік станції метро Арсенальна. Художник виставив свої ранні роботи — створені в 1960-х.

Іван Марчук — у тілесного кольору костюмі, чорній сорочці, застебнутій на всі ґудзики.

— Із 1960–1970-х у мене є десь зо двісті робіт, — каже. — Деякі шкребтав пером. Приїхала зі Львова одна пані, я їй показую полотна. А вона хапається за серце: "Іване, що з тобою твориться?". Я й сам не знав, що роблю. Аж потім зрозумів, що це голос моєї душі.

У галереї виставлені зо два десятки картин художника. На більшості зажурені обличчя. Є і автопортрет Марчука — "Спраглі тюльпани". Полотна намальовані на сірому або коричневому тлі неяскравими фарбами.

— Я не хотів тут виставлятися, вже надоїло мені. А вони (організатори. — "ГПУ") ходили-ходили, дзвонили, і я врешті згодився, — веде далі художник. — Запропонували зробити раннього Марчука, щоб люди знали, чому про нього зараз говорять. Із того часу, 60-х років, вже два покоління на світ з"явилося.

Згадує, що 40 найцінніших робіт того періоду передав до Америки. Із них йому повернули лише п"ять — решту розпродали.

— Бачите, картини невеликі. Це я спеціально їх малими малював, щоб зручніше було ховати від совєтського тиску, — пояснює.

20 березня Іван Марчук презентуватиме наступну виставку, але вже в іншій галереї:

— І знову мені страшенно не хочеться, бо вона комерційна. Треба буде дати пару робіт на реалізацію, а я так не люблю їх продавати через галереї. І всьо, більше ніде не буду виставлятися. Хіба що у своєму музеї.

Іван Марчук намалював і створив майже тисячу картин та скульптур. Нині його роботи коштують від $2,5 тис. Їх купували всі українські президенти — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Торік у жовтні художник увійшов до британського рейтингу "100 геніїв сучасності", складеного консалтинговою компанією "Кріейторс Сінектікс". Він опинився на 72-му місці.

Виставка триватиме до 2 березня. Вхід безплатний.

Зараз ви читаєте новину «Іван Марчук виставив свої ранні роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути